چگونه رزومه بنویسیم
اگر چه هر کسی با توجه به سلیقه و هدفی که از نگارش رزومه دارد ، شیوه خاصی را انتخاب می کند اما به طور کلی چهار چوب و اصول اولیه نگارش رزومه به شرح زیر است:
1- جزئیات شخصی(Personal Details)
نام و نام خانوادگی کامل ، تاریخ تولد، شماره تلفن ،پست الکترونیک و آدرس شخص با این بخش آغاز می شوند .
2- پروفایل شخصی(Personal Profile)
آن چه در پروفایل به نگارش در می آید ، تصویری کلی و گویا از شخص است که به طور جزئی تر در سایر بخش های رزومه ذکر می شود بنا بر این وارد کردن پروفایل در رزومه امری سلیقه ای است و ضروری محسوب نمی شود .
3- تحصیلات و توانایی های علمی(Education and Qualifications)
این بخش شامل تمام سوابق تحصیلی و علمی شما ، از دیپلم دبیرستان و نام دبیرستان گرفته تا آخرین مدرک تحصیلی ، رشته ها و گرایش ها و زمان بندی هر دوره ی تحصیلی خواهد بود. به یاد داشته باشید که حتماً ذکر کنید در حال حاضر مشغول گذراندن چه دوره ای هستید . سایر دوره های علمی - کابردی که در کنار تحصیل آکادمیک گذرانده اید را هم حتماً بنویسید.
4- سوابق شغلی (Skills and Work Experiences)
در این بخش باید کل سوابق شغلی شما ، اعم از تمام وقت یا پاره وقت ، با ذکر نام و تلفن یا آدرس محل کار ، به اضافه تاریخ و دوره اشتغال فهرست شود.
5- انتشارات و مقالات(Publications)
فهرست کتب و مقالاتی که منتشر کرده و یا در کنفرانس ها ارائه نموده اید به اضافه زمان انتشار را در این بخش بیاورید. اگر خلاصه مقالات را به رزومه ضمیمه نمایید بهتر است.
6- سایر اطلاعات(Additional Information)
نگارش این قسمت ضروری نیست ، اما چنان چه لازم دانستید توضیحی جانبی روی سوابق تحصیلی و شغلی خود بنویسید ، می توانید این بخش را اضافه نمایید.
7 - علائق(Interests)
زمینه های فوق برنامه از جمله ورزش یا هنر یا سوابق حرفه ای مربوطه را در این بخش بنویسید .
8 - معرف ها(References)
اطلاعات مربوط به معرفین خود ( که معمولا اساتید شما هستند ) از جمله نام ، رتبه ، درجه تحصیلی ، آدرس یا تلفن را در این بخش بیاورید . این معرف ها معمولا همان معرفینی هستند که توصیه نامه های دانشجویان را تکمیل می نمایند.
*** توصیه ها ی لازم
- از زیاد نوشتن و بزرگنمایی پرهیز کنید ، بهترین حجم رزومه دو روی یک کاغذ A4 است !
- سوابق تحصیلی و شغلی خود را کامل نوشته و نسخ آن را نزد خود نگه دارید .