1- پایه گذار مکتب هنرنوچه کسی بود؟
آرت نوو نهضتی بسیار زودگذر، اما فراگیر در اروپا بود که ابتدا در هنرهای تزئینی مانند طراحی پارچه، تولید کتاب و مبلمان از دهه ۱۸۸۰ آغاز گردید.آرت نو در حقیقت نام مغازه ای بود که طراحی داخلی آن توسط معمار بلژیکی، وان دوولد ، انجام شده بود که درا ین مغازه اشیاء مدرن و نو ظهور فروخته می شد. نام این مغازه به سبکی تعلق گرفت که به جای تقلید از گذشته، در پی ابداع احجام و فرمهای جدید بود. در مقاله حاضر سعی بر قرار دادن هنر نو در بطن تاریخ و بررسی ریشه های اجتماعی هنری،پدید آمدن این سبک، آثار هنرمندان و حیطۀ گسترش این هنر هستیم.
2-جنبش هنر نو چه ویژگی هایی داشت؟
● در هنر نو نه خط صاف وجود دارد نه زاویه قائم بلکه فقط خطی نرم و سطحی
- خطوط سینوسی و پرانحنای نامتقارن به تقلید از نقوش پرپیچ و تاب گیاهی و پیچک وار
- ساختار دینامیکی تصاویر چون ارگانیسم های زنده.
- نگرش به طبیعت که تأثیراتی از هنر سایر ملل،خصوصا هنر و صنایع دستی ظریف ژاپن.
- تاثیر سبک نقاشی تاریخ گرای Historismus فرانسه و سبک پست امپرسیونیم .
3- اندیشه های معماران هنر نو چیست؟
۱) انتقاد شدید از اشیاء و مکتبهای تقلیدی
۲) جدایی از گذشته
۳) ابداع فرمهای جدید
۴) هنر مناسب زمان
۵) استفاده از تولیدات مدرن(فلز) برای اسکلت ساختمان
۶) استفاده از تزئینات و فرمهای طبیعی و رمانتیک.
4- انحنای منحنی وار آهنی و شیشه ای در نهضت هنر نو را توصیف کنید؟
آجر و سنگ که مصالح سنتی معماری و نیز در ساختمان های بلژیک معمول بودند در ساختمانها نیز به کار گرفته شدند، اما معماران از به کارگیری آهن و تلفیق آن با شیشه نیز امتناعی نداشته و مهم تر، ترکیب این مصالح با یکدیگر چنان با دقت صورت گرفته که انگار معمار هر ماده را برای ماده دیگر تراشیده است. همچنان که در خارج بنا به تکنیک ساختمان اهمیت داده شده و با معماری پیوند خورده و به دیده آمده است، در درون بنا نیز اسکلت آةنی در تمام حجم های اصلی ساختمان- دفاتر کار، سالن نمایش و سالن های اجتماعات- آشکار و در معرض دید است و این موجب احساس روانی و سیالی درون ساختمان است.
از جمله این ساختمان ها خانة خلق است که اورتا آن را برای حزب کارگر بلژیک ساخت. چند نکته در این خانه نظر ما را جلب می کند:
1- طرح خانه آزاد است و انحنای پلان به ملاحظة انحنای خیابان که ساختمان در آن واقع است در زمان خود جسورانه بود.
2- آجر و سنگ که مصالح سنتی معماری و نیز در ساختمان های بلژیک معمول بودند در این ساختمان نیز به کار گرفته شدند، اما معمار از به کارگیری آهن و تلفیق آن با شیشه نیز امتناعی نداشته و مهم تر، ترکیب این مصالح با یکدیگر چنان با دقت صورت گرفته که انگار معمار هر ماده را برای ماده دیگر تراشیده است.
3- همچنان که در خارج بنا به تکنیک ساختمان اهمیت داده شده و با معماری پیوند خورده و به دیده آمده است، در درون بنا نیز اسکلت آةنی در تمام حجم های اصلی ساختمان- دفاتر کار، سالن نمایش و سالن های اجتماعات- آشکار و در معرض دید است و این موجب احساس روانی و سیالی درون ساختمان است.
5- اتوواکنر معمار اتریشی چه تاثیراتی در مکتب هنرنوداشت؟
توجه به عصری تازه که در آن صنعت و تکنولوژی نقش مهمی داشتند و گرایش به نوعی معماری با تاثیرگیری از ویژگی های این عصر، در اتریش پیش از همه در آثار اتو واگنر پدیدار شد. گرایش های جدید در اندیشه و کار واگنر وقتی به منصه ظهور (بروز) رسید که وی به سال 1894 به استادی آکادی وین برگزیده شد. در کتاب معماری مدرن نوشته اتو واگنر، وی نشان داد که او راه جدیدی را برای خود برگزیده است. اثری از واگنر که به بهترین صورتی گرایش جدید او را نشان می دهد، ساختمانی است که برای یک بانک در وین ساخته است.
6- نهضت هنر نو چه تاثیراتی بر میس وندرروهه داشته؟
میس وندروهه بین سالهای 1930 تا 1933 رئیس مدرسه باوهاوس می شود و در سال 1932 به اتفاق فیلیپ جانسون نمایشگاهی در نیویورک ترتیب می دهند و نام نمایشگاه را سبک بین المللی گذاشته و در آن کارهای میس وندروهه را به نمایش می گذارند . از عناصر اصلی کارهای او : صفحات شیشه ای ، بتن مصلح و اندکی بعد مرمر اساس طرح های او می شود . سبک بین المللی:
اهمیت کاربرد فولاد با آهن و بتن ، دیوارهای بیرونی به صورت غلافی شیشه ای ، فلزی یا سنگی که نقش محصور کننده دارد نه نگهدارنده ی طبقات بالا ، داشتن نظمی چهارگوش که باعث قرینه سازی محور معماری کلاسیک نشود
میس وندروهه گفته است : " همواره معتقدم که
هیچ رابطه ای بین معماری و ابداع فرمهاغی تازه وجود ندارد . همچنین معماری هیچ
ارتباطی با ذوق و سلیقه شخصی ندارد ، زیرا به واقع معماری موضوعی است که مطابق با
روح عنصر و دوره ای که در آن زندگی می کنیم ، نظام می گیرد .
او همواره به دنبال تلفیق کار فکری و کار یدی بود " انذیشه هایم دستانم را
هدایت می کنند و دستانم نیز درستی اندیشه هایم را مشخص می کنند . "
7- معماری صنعتی چیست؟
تعریفی که برای معماری صنعتی میشود گوناگون و متنوع میباشد. ولی تعریف بسیار ساده ای میتوان برای آن بیان نمود استفاده از تکنولوژی های نوین و پیشرفته در ساخت و ساز به نوعی که معماری تر تبدیل به معماری خشک شود به مانند ماشین که از مونتاژ قطعات آن شکل میگیرد. از محاسن:
1- شکل گیری صنایع وابسته به موازات ساخت و ساز ها از مهمترین محاسن معماری صنعتی میباشد که باعث رونق اقتصادی و اشتغال زایی فراوان میگردد.
2- سبک شدن ساختمانها
3- استفاده از تکنولوژی کنترل بیشتری به معمار جهت استفاده از انرژیهای تجدید پذیر میدهد.
4- کنترل بیشتر اجرا همانند کنترل پروسه خط تولید یک کارخانه.
شاید بتوان برج ایفل پاریس را اولین نماد این سبک معماری دانست چرا که برج ایفل با ۳۳۰ متر ارتفاع و اسکلت فلزی نمایان، نمادی از دستاوردهای تکنولوژی در عصر مدرن است.
معماری هایتک ۱/ بینش پوزیتیویسم و خوشبینی به علم و پیشرفت علمی و تکنیکی؛
۲/ نمایش تکنولوژی به عنوان عصاره و دستاورد عصر جدید؛
۳/ نمایش پروسه ساخت؛
۴/ شفاف نمودن، لایه لایه کردن و نمایش حرکت در ساختمان؛
معماری اکوتک
8- نظریه انشتین در مورد انقلاب صنعتی؟
اینشتین خود را یک صلحطلب و بشردوست قلمداد میکرد، و خود را در سالهای بعدی، یک سوسیال دموکرات متعهد قلمداد میکرد. در سالهای ابتدایی جنگ جهانی، فیزیکدان مجارستانی، لئو زیلارد (Leó Szilárd)، پس از اطلاع از پیشرفتهای دانشمندان آلمانی در ایجاد واکنش زنجیره ای هسته ای، نامه ای برای روزولت تهیه کرد و از اینشتین خواست که نامه را امضا کند. زیلارد نسبتاً گمنام بود، اما اینشتین به واسطه نظریه های نسبیت و جایزه نوبل، شخص مشهوری به شمار می رفت. این نامه نقطه شروع پروژه مانهاتان برای ساخت بمب اتمی به شمار می رود؛ اما به واسطه فعالیتهای صلح جویانه سابق اینشتین، گرایشهای چپگرانه وی، و همچنین گزارشهای مغرضانه و بی پایه ای که اف بی آی در مورد ارتباط اینشتین با شوروی دریافت کرده بود، از شرکت او در پروژه مانهتان جلوگیری شد.
9- در چه زمانی آرشیتکت معنی خود را از دست داد؟
سمبولیسم یا نماد گرایی جنبشی بود که از 1885 تا 1911 بر هنر اروپا سایه افکند. در این شیوه هنرمند واقعیت ها را نه به طور مستقیم بلکه به صورت نمادها یا سمبولهایی تأثیر گذار ارائه می کرد. این نمادها متضمن چیزی جز شناخت ذهنی هنرمند از واقعیت ها نبوده اند. «ذهنیت» در کار سمبولیست ها شکل افراطی به خود گرفت به همین دلیل نمادها و مضامین هنر سمبولیک، مضامینی بغرنج و معما گونه اند. « نمادهای هنری تا زمانی ماندگار باقی می مانند که آنچه بدان ارتباط داده می شود معنا دار باقی بماند. وقتی این معانی ناپدید شود و یا اهمیت خود را از دست دهد آن شکل نیز یا ناپدید می شود یا اینکه معنای جدید کسب می کند. هنرمند همواره سعی می کند تا جایی که محدودیت های هنری اجازه می دهد ذهنیت خود از زیبایی ها را بر روی اثر خود پیاده کند. هرچه بیشتر بتواند این زیبایی را از درون خود به بیرون انتقال دهد اثر هنری او دارای اصالت بیشتری خواهد بود. هنرمندان سمبولیست آثار خود را با الهام از آثار هنری اوایل رنسانس و نیز آثار هنر شرقی به وجود آوردند لذا شیوه نمایش اشیاء در آنها با شیوه واقع گرایانه سنتی مغایرت داشت.
سایر مطالب:
ایران و کشورهای عربی
لازم به ذکر است ریشه های هنـــــر نو را می توان در هنر ایرانی هم جستجو کرد.جدا از مبادلاتی هنری و فرهنگی که در زمان ساسانیان میان ایران و روم چه از طریق تجارت و چه از طریق جنگها و فتوحات سرزمین های دیگــر انجام می شد،هنر معماری ایران زمین پس از ساسانیان از طریق اعراب مسلمان که هنرمندان و معمـــــاران ایرانی را برای برپایی مساجد و کاخهای خود به خدمت گرفته بودند از خاورمیانه به اسپانیا و اروپا راه یافت و باعث خلق آثار بدیعی شد که هنوز برخی از آنها باقی اند.در میان نقوش و تزئینات معماری و صنایع دستی به خصوص نقوش گیاهی که نگاره های غالب تزئینات فرش و معماری ساسانی بودند از جایگاه ویژه ای برخوردار بودند.
نتیجه گـــــیری:
نهضت هنر نو ما حصل یک دگرگونی در ساختار اجتماعی، رویکرد های زیبایی شناسی، تاثیر پذیری از هنرهای غیر اروپایی و پاسخی مناسب به زمانه خود است. این هنر در نقطه حساسی از چرخش به سوی مدرنیسم به عنوان نقطه اتصالی میان سبک های قدیمی و هنر مدرن قرن بیستم، یک لحظه گذار به شمار می رود.
تغییر در ذائقه زیبایی شناسی، افزایش درک معنای مواد و مصالح، تحول در سازمان ترکیب بندی و تجارب افراد این مکتب با رنگ تاثیرات هنری این مکتب بر دوره های پس از خود بود. . ویژگی های این هنر موجب فراگیری آن و گذار به مدرنیسم و تحریک کننده رویکرد عمومی به آن بود در حالی که ستیز آن با روح زمان که ریشه در نهضت هنر و صنایع دستی داشت؛ موجب کوتاهی عمر این دوره گردید
● بلژیک
بروکسل را می توان پایتخت هنر نو نامید. در آنجا معماری به نام ویکتور هورتا بسیاری از شاهکارهای هنری این دوره را آفریده است. جنبه ی انقلابی کار هورتا این بود که نمودارهای معماری جدید را که ناشی از بسط استفاده از آهن در معماری بود؛ در خانه های شخصی به کار برد. مهم ترین کارهای او در این زمان پلکان چدنی خانه ی شماره۱۲ در خیابان تورن بود. که نقطه ی اوجی در هنر نو به حساب می آید. خانه خلق او در ۱۸۷۹ شاهکار معماری نوو در بلژیک به شمار میرود و نمای منحنی شیشه ای آن یکی از شجاعانه ترین کارهای آن زمان محسوب می گردید
بانیان نهضت هنر نوکوشیدند با طرح های خود، بی آنکه رام کردن صنعت را در زمان های دور جستجو کنند، راه های تازه ای برای طرح های معماری و طرح های لوازم و اثاثیه بیابند.
قهرمان نهضت هنر نو هانری وان ده ولده بود
سرعت گسترش و فراگیر شدن آرت نو بیش از همه در تصویرگری (ایلوستراسیون) مجلات جلوه گر می شود. مجلات زیر بیش از سایر مجلات از گرافیک ها و تصویرسازی های سبک آرنوو بهره بردند:
۱) The studio چاپ لندن ۱۸۹۳
۲) Revue Blanche چاپ پاریس از ۱۸۹۱ تا ۱۹۰۳
۳) Pan چاپ برلین از ۱۸۹۵ تا ۱۹۰۰
۴) Simplicissimus که از سال ۱۸۹۶ به بعد در مونیخ انتشار یافت
۵) Deutche Knust و Dekoration چاپ دارم اشتات از ۱۸۹۷ تا ۱۹۳۴
در فرانسه، شورش امپر سیونیست ها بر ضد آکادمی مقدمه ای برای هنر نو بود.
در ابتدا سطوح خطی و نقوش آبستره گیاهی تزئین گرا، بر اساس الگوها و نقوش تزئینی ژاپن، در تمامی هنرهای این سبک نمود یافت و هنر ژاپنی بر زوایای مختلف این هنر تأثیر عمیق گذاشت. برای مثال هنری وان دولده Henry van de Velde (هنرمند بلژیکی) به نقوش آبستره گیاهی در معماری داخلی و خارجی توجه کرد و این نقوش را در هنر کتاب آرایی و پیکر آرائی نیز دنبال کرد.
شاید
جسارت و خلاقیت هنرمندان هنر نو در همین امر نهفته باشد که بر خلاف تمام سبک های
رایج قرن نوزدهم همچون نئوکلاسیک و رمانتیک که تقلید محض از گذشته را سرلوحه کار
خود قرار
داده بودند، این سبک از نظام های یونان، سبک گوتیک، نماهای رومی، تقارن رنسانس، یا
تعادل
و توازن و قواعد خشک سبک کلاسیک هیچ اثری دیده نمی شود.
تصور برخی افراد از معماری صنعتی، استفاده از تکنولوژیهای نوین و مصالح ساختمانی جدید در ساخت و سازهاست. آیا شما با این نظر موافقید؟
خیر. از دیدگاه من چنین تصوری کاملا اشتباه است. این تعریف از معماری صنعتی درواقع به معنای روش ساخت صنعتی است. درحالیکه معماری صنعتی مثلا جایگاهی در بخش مسکونی ندارد. چنین تعریفی از معماری صنعتی مربوط به چهار یا پنج دهه گذشته است که در آن زمان به اشتباه، معماری صنعتی به پیشساختگی گفته میشد و مقوله معماری صنعتی به عنوان نیازی عمده و ضروری مطرح نبود. در آن دوره، صرفنظر از معدود پروژههای اجرا شده توسط معماران برجسته ایرانی، کارخانههای بزرگ توسط کارشناسان خارجی یا زیرنظر آنها احداث میشد. معماری صنعتی با معنای متداول امروزی در کشور، پس از وقوع انقلاب گسترش یافت و شکل گرفت.
حداقل 4 اصل عمده در کارهای میس وندروهه
می توان یافت :
1- وضوح ساختمان به همراه طراحی شهری بیش از معماری از طریق حذف وزن غیر ضروری
پدیدار گشته . میس وندروهه اظهار داشت : تمام وزن غیر ضروری را از بین بردم تا حد
امکان آنرا روشن سازیم .
2- مصالح به طریق صنعتی تولید شدند و شیوه ای که از آنها استفاده می شود . ماهیت
خاص هر کدام از آنها رابیان می دارد و
3- سیستمهای ساختاری به کارگیری شده بنا بر مقتضیات و شرایط کاربردها و اجزای این
سیستمها به طوری داخلی و خارجی آشکار می شود .
4- جهت تکمیل روشنایی ساختاری ، جداره های بیرونی احاطه کننده و تیغه های فضای
داخلی جداگانه از بخشهای پر فشار جدا می شوند . شکی باقی نمی ماند که کدامیک
ساختاری اند و کدام نمی باشند .