شیل منبسط شده
شیل منبسط شده ، یک نوع سبکدانه می باشد که ماده اولیه آن سنگ شیل است که یک نوع سنگ رسی است. این محصول مشابه لیکا می باشد با این تفاوت که دانههای لیکا از خاک رس تهیه میشوند. شیل منبسط شده در آلمان به لیاپور، در انگلستان به آگلیت ، در روسیه به کرامزیت و در آمریکا به هایدیت معروف است. از این محصول می توان به عنوان سبکدانه در بتن و بلوک سیمانی استفاده نمود. این محصول با استفاده از عملیات حرارتی در یک کوره گردان و حرارت دادن مواد اولیه تا دمای 1200 درجه سانتیگراد به مدت 5 تا 10 دقیقه تولید می شود. این محصول دارای دانهبندی 0 تا 20 میلیمتر وچگالی انبوهی بین 500 تا 800 کیلوگرم بر مترمکعب است. قشر خارجی آن دارای بافت شیشهای و رنگ اخرایی تا قهوههای بوده که وجود یک بافت اسفنجی متخلخل در داخل دانه تا حدود 70 درصد فضای کل، ایجاد خواص ویژهای را از جمله: وزن کم، رسانایی حرارتی پائین و ... را نموده است.
این محصول در مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن مورد ارزیابی قرار گرفته و کاربرد آن در حیطه الزامات ارائه شده مجاز است.
الزامات شیل منبسط شده
1- استفاده از این محصول به عنوان سبکدانه در بتن و بلوک سیمانی به شرط رعایت کلیه الزامات زیر بلامانع است.
2- رعایت استاندارد ملی ایران به شماره 7657 الزامی است.
3- از لحاظ ویژگیهای شیمیایی، مواد زیان آور موجود در سنگدانههای سبک باید در حد مجاز به شرح زیر باشند:
§ ناخالصیهای آلی : ناخالصیهای آلی سنگدانههای سبک که از طریق آزمون تعیین میشود 0طبق روش استاندارد ملی ایران به شماره 4979)، نباید رنگی تیرهتر از استاندارد ایجاد کند مگر آنکه ثابت شود که تغییر رنگ پس از آزمون به دلیل موجود مقادیر کمی از موادی است که برای بتن زیان آور نیست.
§ لکه گذاری : لکه ایجاد شده توسط یک سنگدانه سبک با شاخص 60 یا بیشتر به واسطه وجود مقداری آهن (بر حسب Fe2O3)، که با تجزیه شیمیایی اندازهگیری شمیشود (روش ASTM C-641) باید معادل یا بیشتر از 5/1 میلی گرم در 200 گرم نمونه باشد.
§ افت ناشی از سرخ شدن : افت ناشی از سرخ شدن سنگدانههای سبک به دست آمده از فرآوردههای جانبی سوخت زغال سنگ یا کک (استاندارد ملی ایران به شماره 1692) ، نباید بیشتر از 12 درصد و افت سرخ شدن سایر سنگدانههای سبک نباید بیشتر از 5 درصد باشد.
4- از لحاظ ویژگیهای فیزیکی، سنگدانههای سبک تحت آزمون باید مطابق الزامات زیر باشند:
§ کلوخههای رسی و ذرات خرد شونده : مقدار کلوخههای رسمی نباید بیشتر از 2 درصد وزن نمونه خشک باشد.
§ دانهبندی : الزام خاصی برای دانهبندی پیشنهاد نمیشود و دانهبندی میتواند براساس درخواست متقاضی تولید شود. در پیوست الف استاندارد ملی ایران به شماره 7657 به عنوان راهنما، دانهبندی سنگدانه سبک ارائه شده است.
§ یکنواختی دانهبندی : برای اطمینان از یکنواختی در دانه بندی محمولههای متوالی سنگدانه سبک ، مدول نرمی نمونههای برداشت شده از محموله ها باید در فواصل زمانی مقرر شده توسط خریدار، تعیین شود. مدول نرمی سنگدانههای سبک در هر محموله نباید بیش از 7 درصد از نمونههایی که برای آزمونهای تعیین کیفیت ارائه شده، تفاوت داشته باشد مگر آنکه برای تولید بتنی در موارد خاص استفاده شود.
§ چگالی انبوهی غیرمتراکم؛ چگالی انبوهی غیرمتراکم سنگدانههای سبک باید مطابق جدول زیر باشد:
مشخصه اندازه دانه ها |
حداکثر چگالی انبوهی خشک غیرمتراکم (کیلوگرم بر مترمکعب) |
ریز (75/4-0 میلیمتر) |
1120 |
درشت (5/9 – 36/2 میلیمتر) |
880 |
مخلوط ریز و درشت |
1040 |
§ یکنواختی چکالی انبوهی غیرمتراکم؛ چگالی انبوهی غیرمتراکم خشک محمولههای سنگدانه سبک که نمونهبرداری و آزمایش می شود نباید بیش از 50 ± کیلوگرم بر مترمکعب یا 7 درصد، هرکدام که بیشتر است از نمونههایی که برای آزمونهای کنترل کیفی ارائه شده، تفاوت داشته و نباید از حدود ذکر شده در جدول شماره 1 استاندارد ملی ایران به شماره 7657 بیشتر شود.
5- در نمونههای بتنی دارای سنگدانههای سبک تحت آزمون باید الزامات زیر رعایت شود:
§ بیرون پریدگی : نمونههای بتنی ساخته شده با سنگدانه سبک که مطابق بند 7-1 استاندارد ملی ایران به شماره 7657 مورد آزمون قرار می گیرد، نباید هیچگونه بیرون پریدگیهای سطحی را نشان دهد.
§ پایداری در برابر یخ زدن و آب شدن: در صورت لزوم ، سنگدانههای سبک باید از طریق آزمون یا عملکرد میدانی، پایداری لازم در برابر یخ زدن و آب شدن را داشته باشند.
§ جمع شدگی ناشی از خشک شدن؛ جمع شدگی ناشی از خشک شدن نمونههای بتنی ساخته شده با این سنگدانهها که مطابق با روش بند 7-6 استاندارد ملی ایران به شماره 7657 آزمایش می شوند باید حداکثر 1/0 درصد باشد.
6- اخذ گواهینامه فنی برای محصول تولیدی، پس از راهاندازی خط تولید، از مرکز تحقیقات ساختمان و مسکن الزامی است.