مهندسی عمران ایران

مطالب عمومی مهندسی عمران معماری شهرسازی

مهندسی عمران ایران

مطالب عمومی مهندسی عمران معماری شهرسازی

تعیین سطح مخصوص سیمان به کمک دستگاه نفوذ پذیری هوا

تعیین سطح مخصوص سیمان به کمک دستگاه نفوذ پذیری هوا

هدف از آزمایش : منظور از این آزمایش تعیین سطح مخصوص سیمان  و تعیین ریزی و درشتی دانه های پودر سیمان می باشد .

 

مصالح مورد نیاز :

شماره

نوع مصالح

مشخصات

مقدار

1

سیمان

نوع 5

15-10 گرم

2

مایع فشار سنج

غیر فرار ، غیر جاذب

 

3

روغن پارافین

 

 

 

 

 

وسایل آزمایش :

شماره

نوع وسیله

مشخصات

تعداد

1

ترازو

0.01 گرم

1

2

کرنومتر

دقت 0.5 ثانیه

1

3

قیف

کاغذی

1

4

حرارت سنج

0.1 درجه

1

5

کاردک

 

1

6

کولیس

 

1

 

 

 

 

 

 

 

 

دستگاه آزمایش :

دستگاه بیلن که شامل قسمت های زیر می باشد .دستگاه تعیین نرمی سیمان

سلول نفوذ پذیری : سلول نفوذ پذیری باید از یک استوانه صلب به قطر داخلی 12.7 میلی متر از جنس فولاد ضد زنگ پر کربن ساخته شده باشد . سطوح فوقانی سلول باید بر محور اصلی سلول عمود باشد . بخس پایانی سلول باید با انتهای فوقانی فشار سنج به خوبی جفت شده و هوابندی گردد . بطوریکه نشست هوا از طریق سطوح تماس ممکن نباشد . برای نگهداری دیسک سوراخدار باید لبه ای به عرض 1 تا 1.2 میلی متر روی سلول تعبیه شده باشد و یا به فاصله 55 میلی متر از بالای سلول درون آن محکم گردد

دیسک : دیسک باید از فولاد مقاوم در برابر خوردگی ساخته شده و ضخامت آن ، 0.9 میلی متر باشد . در روی دیسک باید 30 تا 40 سوراخ به قطر 1 میای متر که بطور یکنواخت در سطح آن توزیع شده اند ، تعبیر شده باشد .

 

انگشتک : انگشتک باید از فولاد ضد زنگ پر کربن ساخته شده باشد و طوری در داخل سلول جفت شود که بین سلول و انگشتک کمتر از 0.1 میلی متر فاصله باشد . لبه های محل برخورد سطوح جانبی و زیرین انگشتک باید و کف انگشتک باید با محور آن زاویه قائمه بسازد . روی بدنه انگشتک باید یک سطح تخت به عرض 3 میلی متر به عنوان سوراخ هوا در نظر گرفته شود .

 

کاغذ صافی : باید از نوع متوسط باشد کاغذهای صافی باید به شکل دایره بوده و قطر آن با قطر داخلی سلول یکسان باشد .

 

فشار سنج : فشار سنج باید مطابق طرح نشان داده شده در شکل ساخته شده باشد . قسمت بالایی یکی از بازوهای فشارسنج که بهسلول نفوذ پذیری متصل می شود باید دارای یک خط نشانه دور تا دور لوله به فاصله 125 تا 145 میلی متر در زیر لوله خروجی بوده و همچنین باید خطوط نشانه دیگری به فواصل 15 میلی متر ، 70 میلی متر ، 110 میلی متر در بالای این خط در روی لوله در نظر گرفته شده باشد .

مایع فشار سنج : فشارسنج باید تا وسط از یک مایع غیر فرار و غیر جاذب رطوبت با وزن مخصوص و لزجت کم مانند دی بوتیل فتالیت یا روغن معدنی سبک پر شود .

زمان سنج : زمان سنج باید دارای مکانیزی باشد که شروع و ختم هر فاصله زمانی را بطور قاطع و صریح حفظ کند و همچنین باید حداقل با دقت 0.5 ثانیه قابل قرائت باشد .

 

قبل از انجام آزمایش باید دستگاه بلین را کالیبره کرد.

روش انجام آزمایش : دمای سیمان هنگام آزمایش نمونه سیمان باید با دمای اطاق یکی باشد . به کمک کولیس ابعاد سلول را اندازه گیری کرده و به کمک آن حجم سلول را بدست آوردیم . دمای اطاق را نیز با کمک دماسنج اندازه گرفتیم . پس از برداشت مقدار مورد نیاز سیمان ، دیسکت سوراخدار راروی لبه مخصوص در سلول نفوذ پذیری قرار دادیم .یک کاغذ صافی روی دیسک گذاشتیم و به کمک یک میله که قطر آن کمی از سلول کوچکتر بود لبه های کاغذ را بطرف پایین فشار دادیم . در سلول سیمان توزین شده را ریختیم فیلتر دوم را بر روی سیمان قرار می دهیم و سیمان را فشرده میکنیم (. برای صاف شدن سطح سیمان به آرامی به پهلوهای سلول ضربه می زنیم . ) سپس سلول را در جای خود قرار داده  و سپس شیر را محکم می بندیم . زمانیکه مایع درون فشار سنج به دومین علامت رسید زمان سنج را روشن کرده و وقتی به علامت سوم رسید آن را متوقف نمودیم . واین فاصله را یادداشت کردیم .

محاسبات :

 

ارتفاع سیلندر = 49.6

ارتفاع پیستون = 44.69

قطر کپسول = 12.6

قطر پیستون = 12.5

T1=45.50

T2=45.19                                                                                  

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 

 


عوامل خطا :

1-امکان رسب گیری انگشتی یا سلول نفوذپذیری

2-امکان کم شدن مایع درون فشار سنج که می بایست دستگاه مجددا کالیبره شود .

3-اشتباه در توزین

4-اشتباه در اندازه گیری حجم

5-اشتباه در محاسبات

6- اشتباه در قرائت دماسنج

7-تغییر دمای اتاق

8-ایجاد وقفه در زدن زمان کورنومتر

 

-8-8مطالعه عمومی :

این روش آزمایش ، نحوه تعیین نرمی سیمان پرتلند را به کمک دستگاه نفوذ پذیری هوا در بردارد . نرمی سیمان بر حسب سطح مخصوص بیان می گردد . سطح مخصوص مساحت کل ذرات بر حسب سانتی متر مربع در یک کیلو گرم سیمان است . با وجود اینکه این روش آزمایش می تواند برای تعیین مقادیر نرمی انواع مصالح بکار رود .

برای مصالح بسیار نرم فاصله زمانی عبور هوا برای آنها زیاد است در نتیجه سطح مخصوص آنها بیشتر خواعد بود .

 

 

 

 

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد