گودبرداری عملیاتی آسان ولی بسیار تخصصی
هدف از گودبرداری چیست؟
گودبرداری در زمین های انجام می شود که باید تمام یا قسمتی از ساختمان پایین تر از سطح طبیعی زمین احداث شود که گاهی ممکن است عمق گودبرداری بنابر جنس زمین به چندین متر برسد .
گودبرداری به دو روش انجام می شود:
1:گودبرداری در زمین های نامحدود : منظور از زمین نامحدودزمین بسیار وسیعی است که اطراف آن هیچ گونه ساختمانی نباشد
2: گودبرداری در زمین های محدود : منظور از زمین محدود زمین نسبتا کوچکی است که اطراف آن ساختمان هایی وجود داشته باشد
شیب دیواره های محل گودبرداری :
برای جلوگیری از ریزش دیواره های محل گودبرداری به داخل معمولا خاک برداری طوری صورت می گیرد که دیواره های کناری دارای شیب ملایمی باشد که با خط عمود زاویه ای به اندازه ( بر اساس جدول ذیل )
نوع خاک |
اندازه زاویه به درجه |
شیب بر حسب نسبت |
شیب بر حسب درصد |
زمین های دج |
*5 |
حدود 11/1 |
حدود 10 |
زمین های سفت |
*10 |
حدود 6/1 |
حدود 20 |
زمین های متوسط |
*30 |
حدود 3/2 |
حدود 70 |
زمین های ماسه ای |
*45 |
حدود 1/1 |
100 |
زمین های سست وخاک دستی |
بیشتر از *45 |
--------------------- |
-------------------- |
شمع بندی ( تنگ بستن)بدنه های گود:
شمع بندی یا تنگ بستن بدنه های گود به دو روش چوبی یا فولادی صورت می گیرد
شمع بندی چوبی :
شمع چوبی عبارتنداز تیرگرد یا چهار تراشی که از بالا بر الواری متکی است که خود بر بدنه ی گود تکیه دارد و از پایین در زمین کف گود با زاویه *45 استوار است که الوارهای متکی بر بدنه گودممکن است به صورت عمودی یا افقی قرار گیرند
شمع بندی فولادی:
در شمع بندی فولادی از تیرآهن های معمولی یا ناودانی ( ناودانی فقط برای پشت بند ) استفاده شود .
فاصله شمع ها از یکدیگر نسبت به ارتفاع و فشار حاصل از گود تعیین می شود که هرچه عمق گود بیشتر باشد فاصله شمع ها از یکدیگر کمتر خواهد شد
نحوه عملیات گود برداری
oبعد از پیاده کردن نقشه و کنترل آن در صورت لزوم اقدام به گود برداری مینمایند . گود برداری برای آن قسمت از ساختمان انجام میشود که در طبقات پایین تر از کف طبیعی زمین ساخته می شوند همانند موتور خانه ها , انبارها , پارکینگ ها و ... .در موقع گود برداری چنانچه محل گود برداری بزرگ نباشد از وسایل معمولی مانند بیل و کلنگ و چرخ دستی استفاده میشود . برای این کار تا عمق معینی که پرتاب خاک با بیل به بیرون امکان پذیر است ( معمولا تا عمق 2 متری ) عمل گود برداری را انجام میدهند و برای ادامه کار پله ای ایجاد نموده و سپس خاک حاصله را از عمق پایین تر از پله را روی پله ایجاد شده ریخته و سپس از روی پله دوباره به خارج منتقل میکنند .برای گود برداری های بزرگتر استفاده از بیل و کلنگ مقرون به صرفه نبوده و بهتر است از وسایل مکانیکی نظیر لودر استفاده شود . در اینگونه موارد برای خارج کردن خاک از محل گود برداری و حمل آن به خارج از کارگاه از سطح شیبدار استفاده می کنند . به این صورت که در ضمن گود برداری سطح شیب داری در کنار گود برای عبور کامیون و غیره ایجاد می شود که بعد از اتمام کار این قسمت توسط کارگر برداشته میشود .
o
حال ممکن است این سوال پیش آید که گود برداری را تا چه عمقی ادامه دهیم ؟ پاسخ این سوال را به این صورت میدهم که ظاهرا حداکثر عمق مورد نیاز برای گود برداری تا روی پی می باشد بعلاوه چند سانتیمتر بیشتر برای فرش کف و عبور لوله ها ( در حدود 20 سانتیمتر که 6 سانتیمتر برای فرش کف و 14 سانتیمتر برای عبور لوله ها می باشد ) . در این صورت لازم است محل پی های نقطه ای یا پی های نواری و شناژ ها را با دست خاک برداری نمود . ولی بهتر است که گود برداری را تا زیر سطح پی ها ادامه بدهیم زیرا در این صورت برای قالب بندی پی ها آزادی عمل بیشتری داریم . در نتیجه پی های ما تمیزتر و درست تر خواهد بود و همچنین می توانیم خاک حاصل از چاه کنی و همچنین نخاله های ساختمانی را در فضای ایجاد شده بین پی ها بریزیم که این مطلب از لحاظ اقتصادی مقرون به صرفه می باشد زیرا که معمولا در موقع گود برداری مار با ماشین صورت میگیرد که برای خارج نمودن نخاله ها و خاک حاصل از چاه فاضل آب از محیط کارگاه لازم است که از وسایل دستی استفاده نماییم که این امر مستلزم هزینه بیشتری نسبت به کار با ماشین میباشد . البته در مورد پی های نواری این کار عملی نیست . زیرا معمولا پی سازی در پی های نواری با شفته آهک میباشد که بدو.ن قالب بندی بوده و شفته در محل پی های حفره شده ریخته میشود در این صورت ناچار هستیم در ساختمان های که با پی نواری ساخته میشود اگر به گود برداری نیاز داشتیم گود برداری را تا روی پی ادامه دهیم
oبرای جلوگیری از ریزش دیواره های محل گود برداری به داخل گود , معمولا دیواره های اطراف باید دارای شیب ملایم باشند . یعنی با خط قایم زاویه ای بسازند . اندازه این زاویه بستگی به نوع خاک محل گود برداری دارد . هر اندازه خاک محل سست تر و ریز شی تر باشد این زاویه بزرگتر میشود . البته ذکر این نکته لازم است که چون فاصله بین دیوار محل گود برداری و دیوار ساختمان میبایستی با مصالح ساختمانی از قبیل شفته و بتن مگر یا غیره پر شود که این خود مستلزم هزینه می باشد . پس نتیجه میگیریم که هر چقدر این زاویه کوچکتر باشد از لحاظ اقتصادی هزینه کمتری متحمل میشویم .
oچون ایجاد شیب مورد لزوم موجب کار اضافی برای حمل بیشتر به خارج و انتقال مجدد آن بعد از ساختن دیوار مورد لزوم به پشت دیوار است لذا برای جلوگیری از پرداخت هزینه بیشتر و عدم انجام کار اضافی در موقع گود برداری در زمینهای سست بعضی وقتها در صورت امکان اقدام به ایجاد دیوارهای مانع مینمایند که این نوع دیوارها دارای انواع مختلفی می باشد .
oدیوار های مانع از قبیل 1-دیوارهای مانع چوبی 2-دیوارهای مانع فلزی
oچنانچه در موقع گود برداری در زمین های که آب های زیر زمینی در سطوح بالا قرار دارد در محل گود برداری آب جمع شود بهتر است که حفره کوچکی در وسط گود حفر نموده و آب های حاصله را به این قسمت هدایت کنیم و سپس آب های جمع شده را با توجه به سرعت جمع شدن با بهترین وسیله به بیرون منتقل کنیم .
oبهترین وسیله با توجه به نوع پروژه سطل یا پمپ
گودبرداری و خاکبرداری ( حفر طبقات زیر زمین و پی کنی ساختمان ها ) |
|
|
08 مرداد 1386,ساعت 18:35:03 |
گودبرداری و خاکبرداری ( حفر طبقات زیر زمین و پی کنی ساختمان ها ) 1-در صورتیکه در عملیات گودبرداری و خاکبرداری احتمال خطری برای پایداری دیوارها و ساختمان های مجارو وجود داشته باشد ، باید از طریق نصب شمع ، سپر و مهارهای مناسب و رعایت فاصله مناسب و ایمن گودبرداری و درصورت لوزم با اجرای سازه های قبل از شروکع عملیات ایمنی و پایداری آنها تامین گردد . 2-در خاکبرداری هایی با عمق بیش از 120 سانتی متر که احتمال ریزش یا لغزش دیواره ها وجود داشتهباشد ، باید با نصب شمع ، سپر و مهارتهای محکم و مناسب نسبت به حفاظت دیواره ها وجود داشته باشد ، باید با نصب شمع ، سپر و مهارت های محکم و مناسب نسبت به حفاظت دیوارها اقدام گردد ، مگر آنکه شیب دیواره از زاویه شیب طبیعی کمتر باشد . 3-در مواردی که عملیات گودبرداری در مجاورت بزرگراه ها ، خطوط راه آهن یا مرکز تاسیسات دارای ارتعاش انجام می شود ، باید اقدامات لازم برای جلوگیری از لغزش یا دیواره ها صورت گیرد . 4-درموارد زیر باید دیوارهای محل گودبرداری باید دقیقاً مورد بررسی و بازدید قرارگرفته و در نقاطی که خطر ریزش یا دیواره ها به وجود آمده است ، مهارها و وسایل ایمنی لازم ازقبیل شمع ، سپر و ... نصب یا مهار های موجود تقویت گردد : - بعداز بارندگی شدید - بعد از وقوع طوفان های شدید ، سیل و زلزله - بعداز یخ بندانهای شدید - بعد از هرگونه عملیات انفجاری - بعد از ریزش های ناگهانی - بعد از وارد آمدن صدمات اساسی به مهارها - بعد از هرگونه ایجاد وقفه در فعالیت سازمانی 5-برای جلوگیری از بروز خطرهایی نظیر پرتاب سنگ ، سقوط افراد ، حیوانات ، مصالح ساختمانی و ماشین آلات و سرازیر شدن آب به داخل گود و برخورد افراد و وسایط نقلیه با کاربران و ماشین آلات حفاری و خاکبرداری ، باید اطراف محل حفاری و خاکبرداری به نحوه مناسب حصارکشی و محافظت شود . در مجاورت معابر فضای عمومی ، محل حفاری و خاکبرداری باید با علائم هشداردهنده که در شب و روز قابل روئیت باشد مجهز گردد . 6-در گودبرداری هایی که عملیات اجرایی به علت محدوده ابعاد آن با مشکل نور مواجه می گردند ، لازم است به تامین وسایل روشنایی و تهویه اقدام لازم به عمل آید . 7-خاک ومصالح حاصل از گودبرداری نباید به فاصله کمتر از 5/0 متر کمتر از لبه گود ریخته شود . همچنین این مصالح نباید پیاده روها و معابر عمومی به نحوه انباشته شود که مانع عبور و مرور گردیده یا موجب بروز حادثه شود . 8-قبل از استقرار ماشین آلات و وسایل مکانیکی از قبلی جرثقیل ، بیل مکانیک ، لودر ، کامیون و ... ، یا انباشتن خاکهای حاصل از گودبرداری ویا مصالح ساختمانی در مجاورت گود ، باید ضمن رعایت فاصله مناسب از لبه گود ، نسبت به تامین پایداری دیوارهای گود اقدام گردد . 9-در گودهایی که عمق آنها بیش از یک متر باشد کارگر در محل کار به تنهایی در محل کار گمارده شود . در محل گودبرداری های عمیق و سریع ، باید یک نفر نگهبان مسئولیت نظارت بر ورود و خروج کامیون ها و ماشین آلات سنگین را عهده دار باشد ونیز برای آگاهی کارگران و سایر افراد ، علائم هشدار دهند در محور و محل ورود و خروج کامیون ها و و ماشین آلات مذبور نسب گردد .
|
عامل اغلب حوادث ناشی از گودبرداری در تهران عدم شناخت رفتار خاکهای آبرفتی است حدود 75 درصد تهران بر روی خاکهای درشت دانه قرار گرفته است یک دانشجوی دکتری عمران دانشگاه صنعتی شریف در تحقیقات رساله خود با مطالعه موردی آبرفت تهران برای نخستین بار تاثیر سیمان شدن بر رفتار مکانیکی و مقاومتی خاکهای درشت دانه را بررسی کرد. دکتر سید مهدی حسینی، دانشآموخته دکتری ژئوتکنیک دانشکده مهندسی عمران دانشگاه صنعتی شریف در پایان جلسه دفاعیه خود گفت: بررسی تاثیر سیمان شدن طبیعی در خاکهای درشت دانه به ویژه خاکهای شنی تا به حال به صورت جدی مورد توجه قرار نگرفته و تحقیقات در مورد این نوع خاکها محدود به کارهای انجام شده در سالهای اخیر است؛ در حالی که در ایران توسعه شهرها و مراکز اقتصادی بیشتر بر روی دشتهای آبرفتی و کوهپایهها صورت میگیرد که دارای خاکهای درشت دانه سیمانی شده هستند. وی با اشاره به اینکه حدود 75 درصد تهران بر روی خاکهای درشت دانه قرار گرفته که دارای درجات مختلفی از سیمان طبیعی است، تصریح کرد: گرچه آبرفتهای درشت دانه تهران در مجموع دارای مقاومت و پایداری مطلوبی است ولی در موارد متعدد مشاهد شده که در اثر گود برداریها یا حفر فضاهای زیر زمینی، ریزشهای ناگهانی موجب بروز خسارتهای فراوانی شده است. غالب حوادث مذکور ناشی از عدم شناخت رفتار و مقاومت خاکهای مذکور در شرایط مختلف بوده است. دکتر حسینی درباره روش تحقیق خود گفت: در این تحقیق اثر دانسیته و درصد سیمانتاسیون بر رفتار یک ماسه شندار به صورت موردی بررسی شده است، بدین منظور تعدادی نمونه از آبرفت تهران اخذ و در آزمایشگاه دانهبندی شده، سپس با رسم پوشش آزمایشهای دانه بندی انجام شده مصالح با 6 درصد ریزدانه، 49 درصد ماسه و 45 درصد شن برای ادامه تحقیق انتخاب شد. وی افزود: با جمع بندی مطالعه، برنامه آزمایشهای آزمایشگاهی شامل آزمایشهای سه محوری، تک محوری و کشش غیر مستقیم برزیلی تدوین شد که نتایج آزمایشهای سه محوری نمونههای غیر سیمانی نشان داد رفتار زهکشی نشده ماسه شن دار متاثر از بافت و ساختار اولیه بوده و نمونههای با دانسیته نسبی و فشار همه جانبه یکسان به دلیل عدم یکسان بودن ساختار رفتار متفاوت از خود نشان دادند. وی در زمینه نتایج آزمایشهای سه محوری نمونههای غیر سیمانی افزود: در چارچوب مقاومت خاک حالت بحرانی وجود یک خط حالت بحران یکتایی در فضای تنش نشان داده شد لکن نتایج این آزمایشها در فضای تخلخل - تنش پراکنده بوده و وجود یک خط حالت بحرانی یکتایی را نشان نداد. بنابراین برای این مصالح یک محدوده حالت بحرانی حد بالا و پایین توصیه شد. مهندس حسینی همچنین درباره نتایج آزمایشهای تک محوری و برزیلی نمونههای سیمانی شده گفت: مقاومت تک محوری و مقاومت کشش نمونههای سیمانی شده با افزایش درصد سیمان و دانستیه افزایش مییابد. مقاومت نمونهها در آزمایش سه محوری متاثر از مقاومت باندهای سیمانی و مقاومت اصطحاکی مصالح بی ساختار شده میباشد. وی افزود: ناهمگن بودن باندهای سیمانی و یکسان نبودن مصالح بی ساختار شده پس از شکست باندها موجب بروز پراکندگیهایی در نتایج آزمایشهای سه محوری شده، به هر حال نتایج آزمایشهای سه محوری نشان داد که شکل پوش گسیختگی نمونههای سیمانی شده غیر خطی است. مهندس حسینی در پایان خاطرنشان کرد: براساس نتایج این آزمایشات، چسبندگی با افزایش درصد سیمان و دانستیه افزایش مییابد. زاویه اصطحکاک داخلی نیز در محدوده درصد سیمانهای صفر تا 3 درصد تغییر قابل ملاحظهای با افزایش درصد سیمان نشان نداده ولی با افزایش درصد سیمان و بیش از 5/4 درصد زاویه اصطحکاک داخلی افزایش مییابد .
http://www.irancivilcenter.com/en/forum/viewtopic.php?p=199&sid=3c3adc4a995a0a03dc2724b4cadaf9cc
رشد سریع
ساختمانسازی در ایران طی سه دهه گذشته، موجب شد افرادی وارد این صنعت شوند که از
تبحر و دانش لازم برخوردار نبوده و استانداردهای لازم را در مراحل مختلف ساختمانسازی
به کار نبرند که این امر مشکلات عدیدهای را برای مردم ایجاد کرده است.
تخریب و گودبرداری یک ساختمان فرسوده برای ساخت مجدد از مراحلی است که در
بافت فرسوده انجام میشود.
در اینجا، ضوابط و دستورالعملهای
گودبرداری به عنوان بخشی از مقررات ملی
ساختمان ذکر شده است:
عملیات خاکی
1 - عملیات خاکی شامل مراحل
خاکبرداری، خاکریزی، تسطیح زمین، گودبرداری،
پیکنی ساختمانها، حفر شیارها، کانالها و مجاری آب و فاضلاب و حفر چاههای آب و
فاضلاب با وسایل دستی یا ماشینآلات است.
قبل از اینکه عملیات خاکی شروع
شود اقدامات زیر باید انجام شود:
الف: زمین موردنظر از لحاظ
استحکام و جنس خاک به طور دقیق مورد بررسی قرار گیرد.
ب: موقعیت تاسیسات زیرزمینی از
قبیل کانالهای فاضلاب، قنوات قدیمی، لولهکشی آب و گاز، کابلهای برق، تلفن و
غیره که ممکن است در حین عملیات گودبرداری
و خاکبرداری موجب بروز خطر و حادثه یا خود دچار خسارت شوند، بررسی و شناسایی شوند
و با همکاری سازمانهای ذیربط، نسبت به تغییر مسیر دائم یا موقت و همچنین در
صورت قطع جریان آنها اقدام شود.
ج: در صورتی که تغییر مسیر یا قطع
جریان برخی از تاسیسات مندرج در بند ب امکانپذیر نباشد، باید با همکاری سازمانهای
مربوطه و به طرق مقتضی نسبت به حفاظت آنها اقدام شود.
د: چنانچه محل گودبرداری در نزدیکی یا مجاورت یکی از ایستگاههای
خدمات عمومی از قبیل آتشنشانی، اورژانس و غیره و یا در مسیر اتومبیلهای مربوطه
باشد، باید از قبل مراتب به اطلاع مسوولان ذیربط رسانده شود تا در سرویسرسانی
عمومی وقفهای ایجاد نشود.
ه: کلیه اشیای زاید از قبیل تختهسنگ،
ضایعات ساختمانی یا بقایای درخت که ممکن است مانع انجام کار شده یا موجب بروز
حادثه شود، از زمین موردنظر خارج شوند.
3 - تمام کارگرانی که در عملیات
خاکی مشغول به کار میشوند باید تجربه کافی داشته باشند و اشخاص ذیصلاح بر کار
آنان نظارت کنند. همچنین سایر افراد از جمله رانندگان و اپراتورهای ماشینآلات و تجهیزات
مربوطه، باید از اشخاص ذیصلاح باشند.
4 - در صورتی که در عملیات خاکی
از دستگاههای برقی مانند الکتروموتور برای هوادهی، تخلیه آب و نظایر آن استفاده
شود، باید با رعایت مفاد به کار گرفته شده در این ضوابط نسبت به تجهیز وسایل
حفاظتی مناسب اقدام کنند.
5 - چنانچه محل موردنظر برای
عملیات خاکی نظیر حفر چاه در معابر عمومی یا محلهایی که احتمال رفتوآمد افراد
متفرقه وجود داشته باشد، باید با اقدامات احتیاطی از قبیل محصور کردن محوطه حفاری،
نصب علائم هشداردهنده و وسایل کنترل مسیر، از ورود افراد به نزدیکی منطقه حفاری
جلوگیری شود.
حفر طبقات زیرزمین و پیکنی
ساختمانها
1 - در صورتی که در عملیات گودبرداری و خاکبرداری احتمال خطری برای
پایداری دیوارها و ساختمانهای مجاور وجود داشته باشد، باید از طریق نصب شمع، سپر
و مهارهای مناسب، رعایت فاصله مناسب و ایمن برای گودبرداری
و در صورت لزوم با اجرای سازههای نگهبان قبل از شروع عملیات، ایمنی و پایداری
آنها تامین شود.
2 - در خاکبرداریهای با عمق بیش
از 120سانتیمتر که احتمال ریزش یا لغزش دیوارها وجود دارد، باید با نصب شمع، سپر و
مهارهای محکم و مناسب برای حفاظت دیوارها اقدام شود، مگر آنکه شیب دیواره از زاویه
شیب طبیعی خاک کمتر باشد.
3 - در مواردی که عملیات گودبرداری در مجاورت بزرگراهها، خطوط راهآهن و
مراکز یا تاسیسات دارای ارتعاش انجام میشود، باید برای جلوگیری از لغزش یا ریزش
دیوارهها اقدامات لازم صورت گیرد.
4 - در موارد زیر باید دیوارههای
محل گودبرداری به طور دقیق مورد بررسی و
بازدید قرار گرفته و در نقاطی که خطر ریزش یا لغزش دیوارهها ایجاد شده، وجود
مهارها و وسایل ایمنی لازم از قبیل شمع، سپر و غیره نصب و با مهارهای موجود تقویت
شوند:
الف: بعد از بارندگیهای شدید
ب: بعد از وقوع توفانهای شدید،
سیل و زلزله
ج: بعد از یخبندانهای شدید
د: بعد از هر گونه عملیات انفجاری
ه: بعد از ریزشهای ناگهانی
و: بعد از وارد آمدن صدمات اساسی
به مهارها
ز: بعد از هر گونه ایجاد وقفه در
فعالیت ساختمانی
5 - برای جلوگیری از بروز خطرهایی
نظیر پرتاب سنگ، سقوط افراد، حیوانات، مصالح ساختمانی و ماشینآلات و سرازیر شدن
آب به داخل گود و نیز برخورد افراد و وسایط نقلیه با کارگران و وسایل و ماشینآلات
حفاری و خاکبرداری، باید اطراف محل حفاری و خاکبرداری با رعایت ضوابط و دستورالعمل
گودبرداری به نحو مناسب حصارکشی و محافظت
شود. در مجاورت معابر و فضاهای عمومی، محل حفاری و خاکبرداری باید با علائم
هشداردهنده که در شب و روز قابل رویت باشد، مجهز شود.
در گودبرداریهایی
که عملیات اجرایی به علت محدودیت ابعاد آن با مشکل نور و تهویه مواجه میشود، لازم
است نسبت به تامین وسایل روشنایی و تهویه اقدام لازم به عمل آید.
7 - خاک و مصالح حاصل از گودبرداری نباید به فاصله کمتر از نیم متر از
لبه گود ریخته شود. همچنین این مصالح نباید در پیادهروها و معابر عمومی به نحوی
انباشته شود که مانع عبور و مرور شده یا به بروز حادثه منجر شود.
8 - قبل از استقرار ماشینآلات و
وسایل مکانیکی از قبیل، جرثقیل، بیل مکانیکی، لودر، کامیون و غیره یا انباشتن خاکهای
حاصل از گودبرداری یا مصالح ساختمانی در
مجاورت گود، ضمن رعایت فاصله مناسب از لبه گود، نسبت به تامین پایداری دیوارههای
گود نیز باید اقدام شود.
9 - در گودهایی که عمق آنها بیش
از یک متر است، نباید کارگر به تنهایی در محل به کار گمارده شود.
10 - در محل گودبرداریهای عمیق و وسیع، باید یک نفر نگهبان
عهدهدار مسوولیت نظارت بر ورود و خروج کامیونها و ماشینآلات سنگین باشد و نیز
برای آگاهی کارگران و سایر افراد، علائم هشداردهنده در معبر و محل ورود و خروج
کامیونها و ماشینآلات مذکور نصب شود.
گودبرداریهای غیراصولی :
از بین گودبرداریهای ساختمانی فقط در تهران از ابتدای سال تا پایان دیماه 110 مورد به ریزش ساختمان مجاور منجر شده و آوار این ریزش ها 19 نفر کشته و 62 نفر زخمی بر جای گذاشته است . حادثه در راه است:.
هر سال با فرسوده شدن ساختمان ها , این ساختمان ها با همه خاطرات تلخ و
شیرین پس از تخریب به ساختمان هایی شیک چند طبقه تبدیل و باگودبرداری داستان
ساخت و ساز شروع می شود مرحله ای که شاید در برخی مواقع حکایتی تلخ و جبران
ناپذیری دارد . |