آجر سفال و مراحل ساخت آن به شرح تصویر
مشخص نیست که آجر برای اولین بار از چه زمانی مورد استفاده
قرار گرفته است؛ گمان میرود انسانهای اولیه با مشاهده پخته شدن گل مجاور اجاقهای
خود و دیدن اینکه گل پخته شده سختتر از کلوخههای کنار خود میگردید پی به خواص و
روش تهیه آجر برده باشند.آجر همچنین به عنوان یکی از مصالح
ساختمانی از دیرباز مورد استفاده بودهاست.
مصرف آجر به عنوان مصالح ساختمانی در
ایران سابقه باستانی دارد. از بناهای باستانی مشهوری که در ساخت آن از آجر استفاده
شده میتوان به طاق کسری اشاره کرد.مثال دیگر کف دالان مسجد جامع اصفهان
است که به وسیله آجرهایی مفروش شدهاست که در زمان ساسانیان برای ساخت آتشکده بکار
رفته بود.به طور کلی استفاده از آجر در طول
تاریخ ایران بسیار گسترده بوده و بناهای بیشماری اعم از آتشکده، مسجد، ساختمانهای
مسکونی و... به وسیله آجر در ایران ساخته شدهاند.
در حال حاضر با توجه به بالا رفتن
تراکم جمعیت و ساخت بناهای چندین طبقه استفاده از آجر در اسکلت این نوع ساختمانها
مقدور نیست و از اسکلتهای فلزی یا بتنی استفاده میشود؛ ولی از آجر برای نماسازی
استفاده میشود و یا در قسمتی از سالن و سایر فضاها آجر را بطور نمایان بکار میبرند.
به طور کلی تهیه آجر
سفال در 5 مرحله اصلی زیر می باشد :
1- استخراج مواددر این مرحله خاک از معدنی که قبلاً
کیفیت آن مورد بررسی وتأیید قرار گرفته است برداشت می نمایند.2- تهیه گلدر
این مرحله خاک را ضمن آب زدن و جداسازی سنگ یا مواد خارجی از آن براساس میزان سختی
و خشکی آن با آسیاهای مختلف خورد نموده و به دانه بندی در حدود 1تا5/1
میلیمتر می رسانند و در سیلوی خاک نگهداری می نمایند.3- فرم دادنمرحله
فرم دادن بدین صورت است که گل مهیا شده در دستگاه میکسر که روی یک اتاق وکیوم پرس
می باشد وارد شده و بعد از آنکه هوای داخل گل به طور کامل تخلیه شد، گل توسط این
دستگاه کاملاً فشرده می شود تا مواد تا حد امکان مخلوط وفشرده شده و هیچگونه خلل و
فرجی باقی نماند و سپس گل فشرده شده توسط اکسترودر در حین عبوراز محل خروجی ماشین
،شکل قالبی را که در آن محل نصب شده است را به خود می گیرد و به صورت شمش گلی با
ابعاد تعیین شده خارج می شود که بلافاصله بعد از قالب برش خرده و به قسمت خشک کن
حمل می شود.4- خشک کردنخشت
آماده شده وارد خشک کن شده تا میزان رطوبت و مقاومت آن به حد مناسب رسیده و آماده
قراردادن در کوره شود. اگر خشت تر وارد کوره شود هم خود محصول ترک خورده و از بین
می رود و هم کوره دچار شوک حرارتی شده که موجب ریزش و خرابی آن می شود.5- پختدر مرحله پخت،خشت خشک وارد کوره شده
ودر معرض حرارت بسیار بالا (تا 900 درجه سانتیگراد) قرارمی گیرد و برای مدت زمان
معینی حرارت می بیند تا سفت وسخت شده و اکسیدکربن آن نیز متصاعد شود.پس
از انجام پخت تیغه یا بلوک سفالی تولید شده جهت بارگیری و فروش انتقال می یابد.