مختصات: ۳۱٫۳۵″ ۲۲′ ۵۱°شرقی ۴۰٫۸″ ۴۴′ ۳۵°شمالی (نقشه)
برج میلاد |
|
مکان |
|
آغاز پروژه |
|
پایان پروژه |
|
گشایش |
|
کاربری |
توریستی، بازرگانی و مخابراتی |
بلندی تا نوک آنتن |
۴۳۵ متر |
معمار |
|
پیمانکار |
|
مدیر |
|
بودجه ساخت |
۲۳۰ میلیارد تومان [۱] |
برج میلاد نام برج مخابراتی چندمنظوره است که در شمال غربی تهران، پایتخت ایران قرار دارد. این برج با ارتفاع ۴۳۵ متر، بلندترین برج ایران، ۶اُمین برج بلند مخابراتی جهان و ۲۰اُمین سازهٔ بلند نامتکی جهان است.[۲][۳] این برج با ۱۳ هزار متر زیربنا از نظر وسعت کاربری سازهٔ رأس برج در میان تمامی برجهای مخابراتی دنیا مقام نخست را دارد.[۴] این سازه به دلیل بلندی بسیار و شکل ظاهری متفاوتش، تقریباً از همه جای تهران نمایان است و از این رو، یکی از نمادهای پایتخت ایران به شمار میآید.
|
پیشینه
بخش پایینی برج
سکوی دید باز[۵]
نمای گرفته شده از پایین برج
پیشنهاد ساخت یک برج و تالار نمادین برای شهر تهران در سال ۱۳۷۰، در زمانی که مسعود رجب پور شهردار تهران بود، مطرح شد و در پایان سال ۱۳۷۲، محل کنونی از میان ۱۷ نقطه پیشنهادی ساخت آن برگزیده شد. گفته می شود که برج میلاد و مجموعه یادمان بخشی از طرحی بزرگ به نام شهستان پهلوی هستند که پیش از انقلاب اسلامی ایران طراحی شده و در دست احداث بود.[۶]
ساخت
کلنگ ساخت این برج در سال ۱۳۷۶ به مناسبت یکصدمین زادروز حضرت امام خمینی (ره) بنیانگذار جمهوری اسلامی ایران با نام میلاد به زمین زده شد.[۷] ساخت این برج ۱۱ سال به درازا انجامید. در ۸ سال نخست تنها ۴۰ درصد از برج تکمیل شده بود، اما با سرعت بخشیدن به پروژه توسط محمدباقر قالیباف، شهردار تهران، ۶۰ درصد بعدی در ۳۰ ماه ساخته شد.[۸]
گشایش
پس از ۱۱ سال از آغاز ساخت و در روز ۱۶ مهر ۱۳۸۷؛ برج میلاد با حضور نمایندگان مجلس شورای اسلامی، اعضای شورای اسلامی شهر تهران و محمدباقر قالیباف، شهردار تهران با شعار «آسمان نزدیک است» گشایش یافت.[۹] این مراسم را بیش از ۲۵۰ خبرنگار ایرانی و خارجی پوشش دادند.[۱۰]
جایگاه جغرافیایی
برج میلاد، میان تپهای با مساحت تقریبی ۱۴ هکتار واقع در جنوب محله شهرک غرب و شمال کوی نصر (گیشا) در منطقه ۲ شهرداری تهران قرار دارد. از نظر مختصات جغرافیایی، سازه برج در ۵۱ درجه، ۲۲ دقیقه و ۳۲ ثانیه طول شرقی و ۳۵ درجه، ۴۴ دقیقه و ۴۰ ثانیه عرض شمالی قرار گرفتهاست.
این محل پس از بررسی و مطالعه ۱۷ نقطه مختلف شهر تهران توسط یک گروه شامل تیم شهرسازی، تیم مطالعات تلویزیون، مخابرات، راه و ساختمان، اقتصادی، معماری، هواشناسی، تیم مطالعات ترافیک و تیم ژئوتکنیک برگزیده شدهاست.
راههای دسترسی
از دیدگاه راههای دسترسی و حمل و نقل، برج میلاد دارای شرایط بسیار مطلوب و استثنایی است.
این مجموعه در میان چهار بزرگراه اصلی تهران یعنی بزرگراههای همت، چمران، حکیم و شیخ فضلالله نوری قرار دارد، همچنین خط اختصاصی از یکی از ایستگاههای مترو و تدارک امکانات حمل و نقل هوایی برای ارتباط سریع با فرودگاه نیز برای آن پیشبینی شدهاست.
کاربریها
برج میلاد با هدف احداث سازهای به یاد ماندنی و به عنوان نمادی برای شهر تهران و به منظور رفع نیازهای مخابراتی و تلویزیونی تهران ساخته شدهاست.
کارکردهای عمده این برج به شرح زیر است:
کاربری فرهنگی
در ۲۵ شهریور ۱۳۸۷، دوازدهمین جشن سینمای ایران با حضور ۵ هزار نفر در پای برج میلاد برگزار شد.[۱۱] در ۲۳ و ۲۴ آبان مسابقات بینالمللی قرآن تهران و در ۲۹ و ۳۰ آبان نیز همایش شهرداران کلانشهرهای آسیا در این برج برگزار شد.[۱۲] تالار این برج اغلب اوقات به خصوص روزهای پایان هفته میزبان اجراهای هنرمندان ایرانی است.
ویژگیهای فنی
این برج سازهای است بتنی با کاربردهای متنوع، ۴۳۵ متر از سطح زمینهای مجاور ارتفاع دارد که ۳۱۵ متر از آن مربوط به شفت بتنی و ۱۲۰ متر دیگر مربوط به آنتن برج است.
وزن برج میلاد ۱۶۱٬۰۰۰ تُن و زیربنای آن ۵٫۵ برابر یک زمین فوتبال است.[۱۳]
پایهٔ اصلی برج بتن آرمه است. ارتفاع آن ۳۱۵ متر از روی زمینطبیعی با مقطع حجرهای (سلولار) است. حدود ۳۳۰۰۰ متر مکعب بتن در آن مصرف شدهاست. این بدنه شامل هسته مرکزی و چهار عدد بالهاست.
درون هسته مرکزی ۳ حجره به آسانسورها و یک حجره به راه پله اضطراری اختصاص یافتهاست. باله در تراز صفر برج بهصورت ذوزنقه در چهار طرف قرار دارد و تا ارتفاع ۲۴۰ متری بهصورت هرمی شکل کاهش مقطع دارد. هسته مرکز از این تراز به تنهایی تا ۳۱۵ متر ادامه مییابد. از تراز ۲۴۵ تا ۳۱۵ متر سازه رأس برج قرار دارد.
گفته میشود برج میلاد قادر است زلزله هایی تا بزرگی 8 ریشتر را تحمل کند. هر چند به گفته سایت تخصصی مهندسی عمران سیویلتکت, چنین ادعایی با توجه به اینکه سازه ها بر حسب شتاب زلزله طراحی میشوند و نه مقیاس ریشتر, اشتباه بوده و صحت مهندسی ندارد.[۱۴]
ویژگیهای معماری و کاربردی سازه بالای برج میلاد
ساختمان بالای برج میلاد مجموعهای از ۱۲ طبقه با کاربردهای مختلف در طبقات است. این ساختمان پس از اجرای بدنه اصلی برج تا تراز ۳۱۵+ ساخته و در بالای بدنه اصلی نصب میشود. قسمت مرکزی سازه رأس برج بتنی است که قبلاً در امتداد بدنه اصلی برج و از تراز ۲۴۷+ تا ۳۱۵+ اجرا شدهاست.
سه طبقه تأسیساتی به ترتیب در ترازهای گوناگون وجود دارد که مساحت هر طبقه ۷۰ متر مربع است. سازه فلزی رأس مشخصاتی به شرح ذیل را داراست:
این برج از ۳ قسمت تشکیل شدهاست : لابی، شفت، سازه راس که لابی تشکیل شدهاست از ۷ طبقه و شفت در هر ۱۲ متر یک طبقه برای کارهای خدماتی و دسترسی برای کارهای محافظت و سازه راس از ۱۳ طبقه تشکیل شدهاست .
امکانات ویژه آسمانخراش
جایگاه برج میلاد از دیدگاه بلندی در جهان
نمودار ۷ برج
مخابراتی بلند جهان:
۱.برج توکیو اسکای تری ۶۳۴ متر
۲.برج گوانگژو و سیجسین ۶۰۵ متر
۳.برج سی ان ۵۵۳٫۳ متر
۴.برج اوستانکینو ۵۴۰
متر
۵.برج ارینتال پیرل ۴۶۷ متر
۶.برج میلاد ۴۳۵ متر
۷.برج کوالالامپور ۴۲۱
متر
در میان برجهای مخابراتی جهان
نوشتار اصلی: فهرست برجهای بلند مخابراتی جهان
برج میلاد از دیدگاه بلندی، ششمین برج مخابراتی بلند جهان است. ۷ برج مخابرتی بلند جهان به ترتیب زیر میباشد:
1. توکیو اسکای تری در توکیو، ژاپن
2. آسمانخراش کنتون در گوانگژو، چین
3. آسمانخراش سیان در تورنتو، کانادا
4. آسمانخراش اوستانکینو در مسکو، روسیه
5. برج ارینتال پیرل در شانگهای، چین
7. برج کوالالامپور در کوالالامپور، مالزی
در میان سازههای نامتکی جهان
برج میلاد ۲۰اُمین سازهٔ بلند نامتکی (سازههایی که بدون هیچ نگهدارندهای همانند سیم و دکل سرپا هستند) جهان است.
برج میلاد بلندترین آسمانخراش ایران و چهارمین برج مخابراتی بلند در جهان است. این برج مخابراتی و چندمنظوره، در مجموعه مرکز ارتباطات بین المللی تهران، در شمالغربی شهر تهران، میان تپهای با مساحت تقریبی...
برج میلاد بلندترین آسمانخراش ایران و چهارمین برج مخابراتی بلند در جهان است. این برج مخابراتی و چندمنظوره، در مجموعه مرکز ارتباطات بین المللی تهران، در شمالغربی شهر تهران، میان تپهای با مساحت تقریبی ۱۴ هکتار واقع در جنوب شهرکقدس و شمال کوینصر در منطقه ۲ شهرداری تهران قرار دارد.[استان تهران]
این سازه که به خاطر ارتفاع بلند و شکل ظاهری متفاوتش،
تقریباً از همه جای تهران نمایان است، یکی از نمادهای پایتخت به شمار میآید.
ارتفاع برج میلاد 435 متر است که پس از برج سیان تورنتو کانادا با 3/553 متر ارتفاع، برج مسکو با 3/533 متر ارتفاع و برج شانگهای چین با 500 متر ارتفاع در مکان چهارم برجهای مخابراتی جهان قرار دارد.
برج میلاد از 5 قسمت اصلی شامل، شالوده، ساختمان پای برج (لابی)، بدنه اصلی برج، سازه راس و دکل تشکیل شده است که ساختمان راس آن یکی از بزرگترین ساختمانهای راس در برجهای مخابراتی دنیاست.
مرکز ارتباطات بین المللی تهران، که با هدف رفع نیازهای مخابراتی و تلویزیونی تهران ساخته شده است، از چهار بخش اصلی شامل: برج مخابراتی - تلویزیونی، مرکز همایشهای بینالمللی، هتل پنج ستاره بینالمللی و مرکز تجارت جهانی تشکیلشده است.
کارکردهای عمده برج
• ایجاد و گسترش شبکه دسترسی بیسیم به اطلاعات
Wireless Access Network
• زیر ساخت مناسب برای سیستم های جدید تلویزیونی
دیجیتال
• بهینه سازی پوشش رادیو تلویزیونی FM,UHF,VHF
• کاربریهای هواشناسی
• گسترش و بهینه سازی پوشش شبکه های بی
سیم و پی جو
• ایجاد جاذبه گردشگری و بهره مندی از فضاهای
گردشگری، تجاری و فرهنگی (رستوران گردان، سکوی دید،گالری هنری،
(گنبد آسمان و موزه انقلاب اسلامی)
مشخصات فنی برج:
این برج سازهای است بتنی که پایهٔ اصلی برج بتن آرمه است. ارتفاع آن ۳۱۵ متر از روی زمینطبیعی
با مقطع حجرهای (سلولار) است که حدود ۳۳۰۰۰ متر مکعب بتن در
آن مصرف شدهاست.
بدنه برج، شامل هسته مرکزی و چهار عدد بالهاست که درون هسته مرکزی ۳ حجره به آسانسورها
و یک حجره به راه پله اضطراری اختصاص یافتهاست.
6 آسانسور شیشهای در سه طرف بدنه برج، هر یک با ظرفیت 25 نفر قرار داردکه با سرعت
متوسط 7 متر بر ثانیه، بازدید کنندگان را به بالای برج منتقل خواهد کرد.
سازه راس برج از جنس فولاد و از 12 طبقه با زیربنای بیش از 15000 مترمربع با حداکثر قطر 60 متر که یکی از بزرگترین سازه راس
برجهای مخابراتی تلویزیونی دنیاست، ساخته شده است. عملکرد سازه راس شامل رستوران
ویژه و گردان، سکوهای نمایش، گنبد آسمان است.
دکل آنتن برج با ارتفاع بیش از 120
متر به منظور نصب آنتنهای مخابراتی و تلویزیونی پیش بینی شده است.