مهندسی عمران ایران

مطالب عمومی مهندسی عمران معماری شهرسازی

مهندسی عمران ایران

مطالب عمومی مهندسی عمران معماری شهرسازی

معرفی برج نقاره خانه از بقایای دوره سلجوقی در ری

معرفی برج نقاره خانه از بقایای دوره سلجوقی در ری





برج نقاره خانه مشهور به "گنبد اینانج" یا "برج یزید" در شمال امین آباد شهرری و بر بالای دامنه کوه طبرک بنا شده است . این برج حدود یک هزار سال پیش به دست شخصی به نام "بزرگ امید" برای استفاده شخصی ساخته شد . برج نقاره خانه متعلق به دوره سلجوقیان (نزدیک 800 سال پیش) است و پژوهش ها و کاوش های علمی نشان می دهد که برج نقاره خانه آرامگاه یکی از شهریاران سلجوقی بوده است . این برج به صورت هشت ضلعی ساخته شده و دارای سردابی است که با راهرویی در بیرون آن به زیر برج راه دارد . برج آجری نقاره خانه که ارتفاع آن به سه متر می‌رسد ، دارای ساختاری متشکل از لاشه سنگ و گچ است و نمای آن تزیینات آجرکاری به همراه قوس های جناغی تزیینی دارد . این برج دارای هشت ترک است که سبب زیبایی و استحکام آن شده است‌ . شهرستان ری با مساحت دو هزار و 293 کیلومتر مربع در دشت گسترده ای در جنوب تهران قرار دارد و دارای 28 قلعه ، هشت کاروانسرا ، 21 خانه و عمارت قدیمی ،31 تپه و محوطه باستانی ، 6 مسجد قدیمی ، 47 بقعه و آرامگاه و پنج حمام تاریخی است .





 

در دامنه کوه طبرک در شهرری،برجی وجود دارد به نام برج نقاره خانه ری که مردم محلی به آن برج یزید نیز می گویند.

 


 

بنا به روایات تاریخی، این برج در حدود هزار سال پیش به دستور شخصی به نام " بزرگ امید " ( بوزرجمید) به عنوان مدفن ساخته شده است. البته مورخان اعتقاد دارند  "بزرگ امید" دین زرتشتی داشته واین مقبره (استودان ) را ساخته و تزئین کرده است تا پس از مرگش استخوان های وی را در آنجا دفن کنند. همانطور که میدانید پیروان دین زرتشت،خاک را از جمله عناصر پاک به حساب می آوردند،لذا از دفن مردگان خود در داخل زمین خودداری کرده ،بلکه اجساد مردگان را درارتفاعی قرارداده تا خوراک پرندگان شوند.سپس این استخوانها را جمع آوری کرده و در داخل کوزه هائی در محل هائی به نام استودان(استخوان) قرار می دادند. 

 


 

این برج زیبا یه صورت هشت ضلعی ساخته شده است و دارای سردابه ای در زیر برج است که توسط راهرویی که در بیرون تعبیه شده به زیر برج راه دارد. ارتفاع برج حدودا" 3 متر است و چنین به نظر می رسد تزیینات زیبای حاشیه بالای برج (کاشی ها طلایی ) در اواخر دوره قاجاریه غارت شده یا از بین رفته است .
با توجه به این که این برج در یک نقطه سوق الجیشی بنا شده است در گذشته آن را " دیده سپاه سالاران " نیز می گفتند .


 

همچنین در نزدیکی این محل،دو سایت باستانی دیگر نیز وجود دارد یکی معروف به برج اینانج که گفته می شود گورستان سلطنتی از دوران سلجوقیان بوده و قبر یکی از سرداران به نام آن دوران به نام اینانج بوده و دیگری قلعه ای نظامی مسوم به قلعه طبرک.

 


 

جالبه بدونید با کاوشهائی که در این منطقه صورت گرفته پارچه های فاخری از دوران آل بویه در گورستان سلطنتی پیدا شده.بنای برج اینانج به صورت مدور با قطر دایره ای حدودا" 36 متر ساخته شده است.همانطور که گفته شد اینانج یکی از سرداران به نام سلاجقه بوده است که در سال 548 شمسی به دست غلامانش به قتل رسید و جسدش در این مکان دفن گردید.

 


 

 

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد