مهندسی عمران ایران

مطالب عمومی مهندسی عمران معماری شهرسازی

مهندسی عمران ایران

مطالب عمومی مهندسی عمران معماری شهرسازی

انتخاب گنجه های مطبخ

انتخاب گنجه های مطبخ

 

کابینت آشپزخانه تنها می تواند به زیبایی کمک کند، اما برخی فروشندگان مسکن برای گران فروختن ساختمان، این کالا را تبلیغ می کنند

آگهی های فروش آپارتمان وخانه ها پر است از نوشته ها و تعاریفی که پیش از این به صورت شفاهی توسط کارشناسان ارائه می شد.

کابینت ها یکی از مهمترین موارد این تعریف و تمجیدها هستند، مثلا در یک آگهی در یکی از صفحات نیازمندی های روزنامه ها آمده است: 152متر، 2خوابه، 3 خط تلفن، بدون مشرف، تمام مصالح ایتالیایی، پارکینگ که علاوه بر همه اینها آشپزخانه MDF را نیز به این مزایا افزوده است.

در آگهی های فروش خانه و آپارتمان ها از کابینت  آشپزخانه ها به عنوان یکی از مزیت های اساسی نام برده می شود، اما علی صولتی ، یکی از کارشناسان مسکن تهران می گوید: تاثیر اصلی کابینت ها بر زیبایی خانه هاست و چون زیبایی یکی از دلایلی است که مشتری ها را جذب می کند بر خرید خانه تاثیرگذار است. نمی توان گفت که کابینت های MDF بر قیمت هر متر از منازل تاثیر می گذارد، بلکه زیبایی  آشپزخانه تنها می تواند بین یک تا۲ میلیون تومان بر قیمت خانه بیفزاید.

به گفته این کارشناس مسکن، حتی با حدود یکصدهزارتومان صرف هزینه می توان کابینت منزل را تهیه کرد.

MDF نوعی فیبر است که از خرده چوب بهم فشرده تحت فشار و حرارت به وجود می آید.

اکنون در بیشتر موارد سازندگان کابینت از MDF به جای تخته سه لا یا تخته های نئوپان استفاده می کنند. شاید دلایلی چون چگال بودن MDF ، یعنی زیاد بودن ذرات چوب در واحد حجم آن، محکم و بدون گره بودن این نوع فیبر که به سوراخ کاری و سوهان کاری آن و ایجاد فرم های دلخواه کمک می کند و مسطح و هموار بودن  آن از مزیت های آن برشمرده شود.

MDF به خاطر وجود ذرات بسیار ریز و نرم ، بافت غیر قابل تشخیصی دارد.

از سوی دیگر این نوع فیبر براحتی با چسب چوب به هم می چسبد، سطح آن را می توان رنگ روغن یا رنگ پلاستیک زد و همچنین با لترون یا اچ پی ال یا ملامین روکش کرد.

MDF نه تنها برای ساخت کابینت، بلکه برای ساخت دیوارهای چوبی، کمد و دکوراسیون داخلی منازل نیز استفاده می شود.

به گفته شهرام خوئی یک سازنده کابینت که 25سال در این زمینه تجربه دارد، MDF از نئوپان مرغوب تر است. این فیبر که از خانواده چوب است، مقاومت بیشتری دارد.

کابینت های رایج در بازار از انواع بدنه و در فلزی، بدنه فلزی و در لترونی، بدنه فلزی و در MDF ، بدنه لترون و در MDF، بدنه MDF و در MDF، و در MDF و در پروفیل هستند.

لترون را شرکتی آلمانی در سال 1963 میلادی در یک کارخانه صنعت و کاغذ و لاک اختراع کرد، در آن زمان طراحی لترون ماشینی بود و امروزه توسط دستگاه های تمام اتوماتیک تولید می شود. این نوع روکش تولیدی بالغ بر 150 میلیون متر مربع در سال می شودو بیشترین مقدار مصرف در روکش های صنایع چوبی در 5 قاره دنیا را داراست.

در ایران نیز به نئوپان هایی که توسط لترون روکش می شوند لترون گفته می شود. از جمله مزایای لترون نسبت به روکش های طبیعی، مقاوم بودن آن در برابر آب و استحکام بیشتر در برابر ضربه، ساییدگی و نور آفتاب است.

در واقع تفاوت بین کابینت های نئوپان و MDF دردرون آنهاست، چون هر دو با لترون روکش می شوند. به گفته خوئی، MDF از نئوپان مرغوب تر است و به دلیل روکش ملامینی که روی آن است نیز مقاومت بیشتری دارد و ضد آب است. خوئی می گوید: آن دسته از کابینت ها که فلزی هستند با ورق آهن سفید یعنی همان گالوانیزه 60 صدم ساخته می شود.

ورقه های 60 صدم با استاندارد 6 دهم میلیمتر ساخته می شوند. کابینت های پروفیل نیز دارای قابی هستند از جنس پروفیل و درون قاب نیز ورقی از جنس MDF هشت میلیمتری قرار دارد.

این نوع کابینت که در حال حاضر متداول شده است در رنگ ها و طرح های مختلف ساخته شده و قیمتی بیش از انواع دیگر کابینت دارد.

لترون نیز ورقی مثل کاغذ است و روی نئوپان ها کشیده می شود و کابینت ساز  با استفاده از ورق های لترون به کابینت ها طرح می دهد.

PVC نیز یک نوع روکش پلاستیکی است که روی نئوپان کشیده می شود. خوئی راهی را پیشنهاد می کند تا بتوان از طریق آن هزینه کمتری صرف کرد. مثلا می توان برای کابینت های دیواری که ارتفاع استاندارد آن 70 سانتیمتر است از کابینت های لترونی استفاده کرد و برای کابینت های زمینی که ارتفاع استاندارد آنها 90 سانتیمتر است، از MDF یا فلز که جنس مقاوم تری در برابر رطوبت دارند بهره گرفت.

راه دیگر آن است که خریداران از کابینت های بدنه فلزی، پادری از جنس MDF استفاده کنند تا هم از نظر زیبایی و هم از نظر دوام سلیقه خود را تامین کنند. این نوع کابینت می تواند مدت زمان طولانی مورد استفاده قرار گیرد.

بیشتر کابینت سازان بر قیمت فاکتور 10 درصد می افزایند و کابینت را نصب می کنند، از سوی دیگر بین 25 تا 30 روز طول می کشد تا کابینت سفارشی خانواده ها به آنها تحویل داده شود.

به نظر می رسد در سالهای اخیر و با وارد شدن فضای آشپزخانه به فضای به اصطلاح پیش چشم آپارتمان ها، زیبایی کابینت ها که جزو اصلی آشپزخانه ها هستند، بیش از پیش مورد توجه قرار گرفته است تا به زیبایی خانه ها کمک شود.

ساختمان و مصالح ساختمانی ـ تراورس‌ های‌ بتونی‌

 

1       هدف‌ و دامنه‌ کاربرد

 

هدف‌ از تدوین‌ این‌ استاندارد تعیین‌ ضوابط‌ و  مشخصات‌ عمومی‌ تراورس‌های‌ بتونی‌ است‌. این‌استاندارد را می‌توان‌ در مورد تراورس‌های‌ بتونی‌ بکار برد .

 

2       ضوابط‌ و مشخصات‌ عمومی‌

 

2-1   تراورس‌ بتونی‌  باید به‌ مقدار مورد نیاز مقاوم‌ باشد تا بتواند نیروهای‌ وارده‌ از ریل‌ را به‌لایه‌ بالاست‌ انتقال‌ دهد،تراورس‌ها (از نقطه‌ نظر استاتیکی‌)  مانند یک‌ تیر که‌ با پایه‌ الاستیکی‌ تکیه‌کرده‌ باشند عمل‌ می‌کنند پس‌ باید در مقابل‌ همان‌ ضخامت‌ جوابگو باشند .

2-2   باید در مقابل‌ پیچش‌ مقاوم‌ باشند زیرا ریلها نیروی‌ عمودی‌ فوق‌ العاده‌ زیادی‌ بوسیله‌پابند به‌ تراورس‌ وارد میکند و عدم‌ استقرار صحیح‌ تراورس‌ موجب‌ پخش‌ ناهمگن‌ نیرو در سطح‌ لایه‌بالاست‌ می‌گردد.

2-3   در عین‌ مقاوم‌ و سخت‌ بودن‌ باید مقداری‌ نرم‌(الاستیک‌) باشد تا شوکهای‌ احتمالی‌وارده‌ ناشی‌ از حرکت‌ ناموزون‌ قطار را خنثی‌ کند

2-4   از حرکت‌ جانبی‌ جابجائی‌ عرضی‌ پابند پیچهای‌ عمودی‌ پابند در درون‌ خود جلوگیری‌نماید.

2-5   در قسمت‌های‌ ویژه‌ طول‌ خط‌(بروری‌ پلها - تونلها-گذرگاهها-سوزنها - استگاهها وازهمه‌ مهمتر در قوسها) نقش‌ خود را به‌ حد قابل‌ قبول‌ ایفاد کند.

2-6   نسبت‌ به‌ فرم‌ و سطح‌ بدنه‌ خود اصطحکاک‌ کافی‌ با لایه‌ بالاست‌ داشته‌ باشد (در درون‌لایه‌ بااست‌ جابجانشود).

2-7   از نقطه‌ نظر طراحی‌ ومحاسبه‌، فشارهای‌ عمده‌ای‌ که‌ تراورس‌ باید توان‌ تحمل‌ آنهاراداشته‌ باشد عبارتند از :

- ممان‌ خمش‌ ناشی‌ از بارهای‌ عمودی‌ وارده‌ از ریل‌

- فشار ناشی‌ از عکس‌ العمل‌ لایه‌ بالاست‌

بدون‌ در نظر گرفتن‌ جزئیات‌ امر و در حالت‌ کلی‌ ممان‌ خمشی‌ در راستای‌ ریل‌ در تراورس‌ ثبت‌ و درقسمت‌ میانی‌ تراورس‌ همان‌ ممان‌ خمشی‌ منفی‌ بودجود می‌آید. نیروهای‌ وارده‌ از ریل‌ رامیتوان‌متمرکز و یا مقداری‌ گسترده‌ فرض‌ کرد.

میزان‌ پخش‌ (گستردگی‌) فشار در پابند و یا در کف‌ ریل‌ را میتوان‌ یک‌ مشکل‌ محاسباتی‌ تلقی‌ کرد وآنرا یک‌ مسئله‌ پیچیده‌ فرض‌ کرد که‌ بستگی‌ به‌ پارامترهای‌ زیر دارد:

2-7-1           مقاومت‌ یا سختی‌ تراورس‌ که‌ میزان‌ آن‌ بستگی‌ به‌ اندازه‌ ممان‌ اینرسی‌ و مدول‌الاستیته‌ دارد و نیز طول‌ تراورس‌

- میزان‌ الاستیته‌ کف‌ بالاست‌ که‌ بستگی‌ به‌ عرض‌ تراورس‌ دارد.

- سطحی‌ که‌ زیرکوبی‌ شده‌ است‌

- کیفیت‌ شیوه‌های‌ نگهداری‌ خطوط‌

 

2-8   برای‌ محاسبه‌ ابعاد تراورس‌ بتونی‌ از فرمول‌ زیر استفاده‌ می‌شود:

P=SPSL

که‌ در این‌ فرمول‌ :

P = حداکثر نیروی‌ وارده‌ از هر ریل‌ بر روی‌ تراورس‌

S = ضریب‌ دینامیکی‌ که‌ معمولا برابر 8/1-6/1=S

= ضریب‌ خمش‌ نیروها از ریل‌  8/0-5=  که‌ بستگی‌ به‌ تیپ‌ ریل‌ دارد.

Psl = نیروهای‌ (بار) استاتیکی‌ وارده‌ از هرچرخ‌ بوژی‌ بر روی‌ ریل‌ در نظر گرفته‌ می‌شود :بار (نیرو)بطور همگن‌ و یکنواخت‌ در طول‌ تراورس‌ در فاصله‌ای‌  cm30=1b بخش‌ می‌گردد.

 

2-9   تراورسهای‌ بتونی‌ ساده‌

 

با تمام‌ امتیازات‌ ویژه‌ای‌ که‌ تراورس‌ چوبی‌ دارا می‌باشد اما بدلیل‌ عدم‌ پایداری‌ و استحکام‌ در تنشهابه‌ مرور زمان‌ باعث‌ شد که‌ تراورسهای‌ بتونی‌ با مقاومت‌ بیشتری‌ در مقابل‌ خمش‌ جایگزین‌ اینگونه‌تراورسها شود تراورس‌ بتونی‌ نیز به‌ مروز زمان‌ جای‌ خود را به‌ تراورس‌ بتونی‌ پیش‌ تنیده‌ داد و امروزدیگر تقریباً در هیچ‌ جای‌ جهان‌ تراوری‌ بتونی‌ ساده‌(بدون‌ پیش‌ تنیدگی‌) تولید نمی‌شود.تراورهای‌بتونی‌ ساده‌ را میتوان‌ با اهمیت‌ توصیف‌ کرد زیرا مرحله‌ای‌ بود که‌ از تراورسهای‌ چوبی‌ به‌ تراورسهای‌بتونی‌ پیش‌ تنیده‌ طی‌ شد.

 

2-9-1         نقاظ‌ ضعف‌ تراورس‌ بتونی‌ ساده‌

 

2-9-1-       1    کمتر الاستیک‌ می‌باشد حرکت‌ قطار بر روی‌ خطوط‌ با تراورس‌ بتونی‌ ساده‌ به‌ نرمی‌صورت‌ نمی‌گیرد لرزشها که‌ تراورس‌ بتونی‌ به‌ لایه‌ بالاست‌ می‌دهد دارای‌ یک‌ فرکانس‌ بیشتری‌می‌باشد. (در بعضی‌ مواقع‌ باعث‌ از بین‌ رفتن‌ چسبندگی‌ بین‌ آرماتور و بتون‌ می‌گردد) که‌ در نهایت‌تخریب‌ تراورس‌ بتنی‌ ساده‌ را هموار می‌سازد.

2-9-1-2   وزن‌ آن‌ نسبتاً سنگین‌ است‌ (W=250-300Kg) وحمل‌ ونقل‌ آهن‌ همیشه‌ همراه‌ بامشکل‌ خواهد بود (تقریباً وزن‌ تراورس‌ بتنی‌ ساده‌ 10 برابر وزن‌ تراورس‌ چوبی‌ می‌باشد) در تجدیدخطوط‌ فرعی‌ که‌ بستر خاک‌ (زیرسازی‌ آن‌ نسبتاً مستحکم‌ و پایدار نباشد استفاده‌ از اینگونه‌ تراورسهابا نشست‌ بستر خاک‌ خواهد بود .

2-9-1-3   زود ترک‌ میخورد (به‌ علت‌ عدم‌ قابلیت‌ پذیرش‌ تنش‌ کششی‌ و تعمیرات‌ حرارتی‌)

2-9-1-4    در خطوط‌ برقی‌ باید وسائلی‌ جهت‌ عایق‌ کردن‌ آنها بکار برد (بتون‌ براحتی‌ هادی‌جریان‌ الکتریکی‌ میباشد) نقاط‌ ضعفی‌ که‌ در بالا به‌ آن‌ اشاره‌ شده‌ باعث‌ کاهش‌ کیفیت‌ تراوری‌بتونی مسلح‌ مــی‌گردد که‌ تا 40 سال‌ اخیر همیشه‌ مورد بحث‌ مهندسین‌ و طراحان‌ آن‌ بوده‌  است‌ درسالهای‌ حدود (1339) تولید اینگونه‌ تراورس‌ محدود گردید و در اکثر کشورهای‌ پیشرفته‌ صنعتی‌بجای‌ تراورس‌ بتونی‌ مسلح‌ ساده‌ اقدام‌ به‌ تولید تراورس‌ بتونی‌ پیش‌ تنیده‌ می‌شود.

2-9-2         عوامل‌ موثر در عدم‌ موقعیت‌ تراورسهای‌ بتونی‌ ساده‌ را  میتوان‌ به‌ ترکیب‌ زیربرشمرد:

- در مقابل‌ نیروهای‌ دینامیکی‌ قابل‌ شکستن‌ است‌

- محل‌ زیر کف‌ ریل‌ سریع‌ ترک‌ برمیدارد- در قسمت‌ مرکزی‌ تراوری‌ (لنگر خمش‌ منفی‌) شکاف‌ایجاد می‌گردد.

- در مقابل‌ خستگی‌ رفتار مناسب‌ ندارد (آرماتورهای‌ سریع‌ در داخل‌ بتون‌ جابجا میگردد و لیزمی‌خورند)

در تراورسهای‌ بتونی‌ ساده‌ عکس‌ العمل‌ لایه‌ بالاست‌ برروی‌ قسمت‌ میانی‌ تراورس‌ اجتناب ‌ناپذیراست‌.

 

2-10           تراورس‌ بتونی‌ پیش‌ تنیده‌

 

تراورس‌ بتونی‌ پیش‌ تنیده‌ خیلی‌ سریع‌ در اروپا گسترش‌ پیدا کرد .پارامترهای‌ که‌ باعث‌ برتری‌ تراورس‌بتونی‌ پیش‌ تنیده‌ نسبت‌ به‌ تراورس‌ بتونی‌ ساده‌ می‌گردد در ذیل‌ آمده‌ است‌ .

- مقاومت‌ بیشتری‌ درمقابل‌ نیروهای‌ آلنزناتیو (دینامیکی‌) نشان‌ می‌دهد. بدلیل‌ اینکه‌ بتون‌ پیش‌تنیده‌ همیشه‌ در حالت‌ فشرده‌ کار می‌کند (کمپرس‌).

- ارتفاع‌ تراورس‌ بتونی‌ پیش‌ تنیده‌ کمتر از نوع‌ ساده‌ آنها می‌باشد (بویژه‌ در قسمت‌ میانی‌ تراورس‌)بدلیل‌ اینکه‌ در تراورسهای‌ بتونی‌ پیش‌ تنیده‌ احتیاج‌ به‌ بالا بردن‌ آرماتورهای‌ کششی‌ در سمت‌ میانی‌تراورس‌ بتونی‌ نمی‌باشد .

- میزان‌ فولاد مصرفی‌ نسبت‌ به‌ نوع‌ ساه‌ آن‌ کمتر است‌ .

- وزن‌ آنها بسیار کمتر از تراورس‌ بتونی‌ مسلح‌ ساده‌ می‌باشد.

امروزه‌ در فرانسه‌ تراورسهای‌ بتونی‌ پیش‌ تنیده‌ ساخته‌ می‌شود که‌ وزن‌ آن‌ کمتر از 40 کیلوگرم‌می‌باشد و ارتفاع‌ تراورس‌ در قسمت‌ میانی‌ حدود 5/8 سانتیمتر است‌ ویک‌ کارگر به‌ تنهائی‌ می‌تواندآنرا جابجا کند.

2-10-1       تراورسهای‌ بتونی‌ پیش‌ تنیده‌ به‌ دو شیوه‌ ساخته‌ میشوند.

2-10-1-1  با چسبندگی‌ مابین‌ فولاد و بتون‌ (ساختمان‌ آسانتر است‌ )

2-10-1-2  قلاب‌ کردن‌ در انتها

از دیدگاه‌ محاسباتی‌ روش‌ دوم‌ بهتر است‌ اما تنها نقطه‌ ضعف‌ اینگونه‌ کابلهای‌ کشیده‌ است‌ که‌ درزمان‌ بهره‌ برداری‌ امکان‌ گسستن‌ (پارگی‌) کابل‌ وجود  دارد که‌ خواه‌ ناخواه‌ با ازدیاد عرض‌ خط‌ تلفن‌همراه‌ خواهد بود.

فرم‌ و ابعاد تراورسهای‌ بتونی‌ پیش‌ تنیده‌ از دو شرط‌ اجرایی‌ و مقاومت‌ بدست‌ میآید ابعاد تراورس‌درپلان‌ هماهنگ‌ با فشار مجاز در لایه‌ بالاست‌ است‌ .

(با یک‌ گستردگی‌ و یکنواختی‌ باید دربالای‌ سطح‌ نیرو تقسسیم‌ و پخش‌ گردد)

متناسب‌ترین‌ ابعاد تراورس‌ بتونی‌ پیش‌ تنیده‌ برای‌ خطوط‌ نرمال‌ mm)1435(L=برابر است‌ با :

b=220...260mm پهنای‌ تراورس‌

 L=2350...2600mm طول‌  تراورس‌

2-10-2            بطور کلی میتوان مواد زیر را دراستفاده از تراورس پیش تنیده تاکید نمود که قابل اهمیت می باشد

2-10-2-1   تراورس بتنی پیش تنیده در خطوط اصلی با ترافیک سنگین استفاده می شود.

2-10-2-2   تراورس بتنی پیش تنیده بهتر است در خطوطی اصلی با ترافیک سنگین استفاده شود.

2-10-2-3   تراورس بتنی پیش تنیده را برای پایبندهای الاستیکی معدن نیز می توان استفاده کرد.

2-10-2-4   تراورس بتنی پیش تنیده را نمی توان در سوزنها ـ گذرگاه شوسه ـ زیرسازی ضعیف یا با ارتفاع زیاد خاکریز استفاده کرد.

تاریخچه راه آهن

 

-------------------------------------------

مسئله استخراج ذغال از معادن و حمل آن به خارج مشکلی بود که بر سر راه مردم فعال خودنمائی می کرد .

ابتدا سعی کردند در طول معادن سطح همواری برای عبور ارابه های حامل ذغال ایجاد کنند اما این کار نه عملی بود و نه کافی .

در سال 1556 م مهندسین آلمانی راه حل جدیدی برای این کار جستند بدین ترتیب که در طول معدن دو رشته الوار در دو خط موازی قرار دادند و سپس ارابه های حامل ذغال را بر روی این دو خط چوبی بکار انداختند و چون در بعضی معادن سطح اتکا الوارهای چوبی بسیار سست و مقاومت آن کم بود مجبور شدند زیر الوارها را با قطعات مسطح و مکعب سنگ بپوشاند و بدین ترتیب اولین قدم در راه ابداع ریل و تراورس برداشته شد و بعدها قطعات سنگ تبدیل به قطعات چوب گردید که از عرض در فواصل معین زیر الوارها قرار می دادند و امروز همین قطعات چوبی به عنوان تراورس مورد استفاده راه آهن است .

انگلیسی ها تدریجاً متوجه شدند که الوارهای چوبی مقاومت زیادی ندارد و خیلی زود فرسوده می شود . برای رفع این عیب روی الوارها را با ورقه ای از آهن می پوشاندند و سرانجام در سال 1750 م الوارهای چوبی را بکلی جمع کردند و بجای آن نوارهای چدنی با مقطع گونیائی گذاشتند بطوری که چرخ ارابه های حامل ذغال بر روی لبه قائم آن قرار می گرفت

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد