مهندسی عمران ایران

مطالب عمومی مهندسی عمران معماری شهرسازی

مهندسی عمران ایران

مطالب عمومی مهندسی عمران معماری شهرسازی

برج پیزا

مقدمه

برج کج پیزا در اصل، برج ناقوس کلیسای جامع دومو است و ساخت آن در ۹ اوت ۱۱۷۳ آغاز شد. پس از تکمیل طبقه سوم این بنا درسال ،۱۱۷۸ برج پیزا چند درجه از حالت قائمه منحرف شد و به همین خاطر کار ساخت آن بهمدت یک قرن به حالت تعلیق در آمد. درسال ۱۲۷۲ چهار طبقه دیگر به برج پیزا اضافه شد،اما این چهار طبقه به گونه ای ساخته شد که با شیب در جهت خلاف انحراف برج، به تعادلآن کمک کند. کار ساخت این برج در سال ۱۳۰۱ بار دیگر متوقف شد تا این که بالاخره درسال ۱۳۷۲ طبقه آخر آن نیز ساخته شد و ناقوس برج در محل خود نصب شد. به این ترتیبارتفاع برج پیزا از سطح زمین به حدود ۵۶ متر رسید.

درباره هویت معمار برج کجپیزا میان کارشناسان اختلاف نظر وجود دارد، اما تصور می شود مراحل اولیه برج توسطبونانو پیسانو، معمار و نقاش مشهور ساکن پیزا در قرن دوازدهم، ساخته شده باشد.  گفته می شود گالیله، دانشمند مشهور ایتالیایی، آزمایش مشهور خود باگوی های کوچکو بزرگ فلزی و نمایش استقلال سرعت سقوط گوی ها از جرمشان را از فراز همین برج انجامداده است. هرچند این داستان از سوی شماری از شاگردان گالیله هم نقل شده، اما مورخانبر صحت تاریخی وقوع این آزمایش در برج پیزا شک دارند.

بنیتو موسولینی، نخستوزیر فاشیست ایتالیا نیز پیش از آغاز جنگ جهانی دوم دستور داد این برج به حالتعمودی بازگردانده شود و به همین خاطر مقدار زیادی بتن در پی برج ریخته شد. اما نرمبودن خاک باعث شد به طرز غیرمنتظره ای انحراف برج از حالت عمودی بیشتر شود و بر کجیبرج پیزا افزوده شود. در جریان جنگ جهانی دوم ارتش امریکا که کنترل شهر پیزا رادر دست داشت برای جلوگیری از پناه گرفتن تک تیراندازها در برج ها، دستور تخریب تمامبرج های شهر، از جمله برج کج پیزا را صادر کرد اما در آخرین لحظات و با صدور فرمانعقب نشینی، برج پیزا از تخریب حتمی جان سالم به در برد.

در چند دهه اخیرتلاش های زیادی برای اصلاح انحراف و پایدارسازی برج پیزا صورت گرفته است و این برجاز سال ۱۹۹۰ تا دسامبر ۲۰۰۱ برای عملیات بازسازی و پایدارسازی به روی بازدیدکنندگانبسته بود . در حال حاضر انحراف برج پیزا از حالت قائمه در حدود ۵/۵ درجه است و بهگفته کارشناسان این برج لااقل تا سیصد سال دیگر تعادل خود را حفظ خواهدکرد.

 

چرا برج پیزا کج شده است ؟

برج پیزا، برای ناقوس خانه کلیسای جامع شهر ، همچنین جهت نصب ساعت برروی آن ،‌بین سالهای 1350 تا 1374 میلادی ساخته شده است . ساختمان برج پس از اینکه به طبقه سوم رسید حرکت انحرافی آن «کج شدن » شروع گردید . برای جلوگیری از کج شدن بیشتر ، تغییراتی در نقشه برج داده شد و ساختن آن ادامه یافت .

برج پیزا در هشت طبقه به ارتفاع 55 متر ساخته شده که در آن 300 پله نصب گردیده است . ضخامت پی های برج در حدود 5 متر است که برروی ماسه ، کارگذاشته شده اند. عده ای معتقد هستند همین امر سبب کج شدن برج گردیده است . کل انحراف برج 2/4 متر است که 30 سانتیمتر این کجی مربوط به 100 سال اخیر است.

 

 

برج پیزا؛ یک اثر معماری ویژه

در سال سده یک هزار و صد میلادی، زمانی که اهالی پیزا در اوج قدرت و پیروزی بودند، ساختمان‌های زیادی بنا کردند و هدف آنها از این فعالیت‌ها نمایش قدرت شکوه و برتری سرزمین خود بود.

به نحوی که در سال 1172 میلادی، 60 سکه طلا برای خرید سنگ زیر بنای برج پیزا هزینه کردند و ساخت این برج به روایتی، از 4 اگوست سال 1173 میلادی آغاز شد، اما تکمیل بنای آن حدود دویست سال طول کشید،

کج شدن بنا به سمت شمال، پس از احداث سومین طبقه آغاز شد. این واقعه در سال 1178 میلادی اتفاق افتاد، تا سال 1275میلادی برج در حال کج شدن به سمت جنوب بود. در حالی که 3 طبقه بیشتر بر روی طبقه همکف ساخته نشده بود، مجدداً تکمیل بنا تا 1319 میلادی متوقف گردید. در سال 1319 میلادی فعالیت تکمیل بار دیگر از سرگرفته شد و دو طبقه نهایی بر روی برج ساخته شد و سرانجام در سال 1350 میلادی با نصب ناقوس بر بالای این برج، احداث و تکمیل آن خاتمه پذیرفت.

زمانی که ساخت برج به اتمام رسید، حدود 368/55 متر ارتفاع داشت و 2 متر نیز نسبت به محور عمودی انحراف پیدا کرده بود.

امروزه ارزش آن برای کشور ایتالیا چنان است که از سال 1990 تا کنون حدود 15 میلیون دلار صرف نگهداری آن شده است. 

نخستین اشتباه

نخستین اشتباه در احداث برج پیزا که موجب کج شدن آن طی سال‌های بعد گردید مکانیابی نادرست استقرار این برج بود. خاک زیر برج پیزا را لایه‌هایی از جنس شن و خاک رس تشکیل داده است.

به دلیل استفاده از فونداسیون نامناسب و غلط، این ساختمان به سمت جنوب متمایل شده است و کج شدن آن، همچنان ادامه دارد. 

 

چرا برج پیزا هنوز پابرجاست؟

چند دلیل برشمرده شده است.

* توقف طولانی در احداث بنای برج سبب گردید که برج در مراحل مختلفی، زمان کافی را برای نشیت داشته باشد.

*سنگ‌های برج با ملات آهکی که دارای کیفیت بالایی هستند به هم متصل شده‌اند و توان مقاومت در برابر فشارهای ناشی از تراکم، کشش و جنبش‌های مداوم را دارند.

*اصلاحات متعددی بر نقشه‌های معماری برج طی سال‌هایی که ساخته می‌شد اعمال گردید. و باعث شد که تقریباً تعادل برج برقرار شود. 

 

تلاش برای نگهداری و احیاء برج کج پیزا

اگر چه این برج همچنان پابرجاست، اما سالانه در حدود 2/1 میلیمتر از راستای عمودی همچنان انحراف پیدا می‌کند. بنابراین اگر اقدامات لازم برای نگهداری و اصلاح آن انجام نپذیرد، پس از چندی برج پیزا سقوط خواهد کرد و این امر اجتناب‌ناپذیر خواهد بود.

در سال 1990 ورود به برج پیزا برای بازدیدکنندگان ممنوع شد و کمیته‌ایی نیز جهت جلوگیری از انحراف بیشتر تشکیل شد. این کمیته در سال 1992 و 1995 تلاشهایی را جهت نگهداری این برج انجام داده است اما تاکنون هیچ تلاش قطعی و عملی برای احیاء برج انجام نپذیرفته است. 

 

مباحث و دیدگاه‌هایی درباره نگهداری برج پیزا

دیدگاه‌های مختلف در مورد راه حل جلوگیری از انحراف بیشتر برج پیزا و حفاظت از آن وجود دارد و نتیجه مشترک همه این مباحث این بوده است که در بسیاری از موارد کج شدن بیشتر پیزا به دلیل اقدامات نادرست بوده است.

در این زمینه کمیته حفظ و نگهداری از برج پیزا پیشنهادی داشت که بد نیست با مضمون آن نیز آشنا شویم.

این پیشنهاد 3 گام اصلی در مرحله اجرا را در برمی‌گیرد:

1.       کابل‌های حمایت کننده فولادی باید به برج متصل گردند. این کابل‌ها 90 متر طول و 9 سانتی‌متر ضخامت دارند و به زمین متصل می‌شوند.

2.       مرحله دوم، استفاده از سیم‌های نازک است که با یک غشاء الماسه پوشش داده شده‌اند.

3.       مرحله سوم این پیشنهاد ایجاب می‌نماید که یک پایه سیمانی در زیر برج برای جلوگیری از نشست‌های احتمالی آن ایجاد گردد

 

کلیسای جامع دومو در میدان معجزات پیزا

میدان معجزات در مرکز شهر پیزا واقع در ایالت توسکانی ایتالیا،محوطه ای وسیع است که با دیوار از بقیه شهر جدا شده و چهار نگین درخشان معماری ومذهبی ایتالیا را در خود جای داده است. این چهار بنا عبارت هستند از کلیسای جامعدومو، برج کج پیزا، و گورستان کومپوسانتو . مجموعه این بناها و محوطه های تاریخی،از سال ۱۹۸۷ در فهرست میراث جهانی یونسکو ثبت شده است.

 

کلیسای جامع دومو

کلیسای جامع دومو که ساخت آن در سال ۱۰۶۴ میلادی آغاز شد، در مرکز این محوطهتاریخی قرار دارد. این کلیسا با معماری منحصر به فرد خود، نماد و سمبل سبک معماریرومیایی (رومانسک) در شهر پیزا است.

نمای این کلیسا از مرمر خاکستری و سنگ سفیدکه با دایره هایی از مرمر رنگی تزیین شده، ساخته شده است. این کلیسا دو در عظیمبرنزی دارد که توسط جیووانی دوبولونا، مجسمه ساز مشهور قرن شانزدهم ایتالیا ساختهشده است. البته عبور و مرور بازدیدکنندگان این کلیسا امروزه از طریق درهای دیگری درمقابل برج کج صورت می گیرد که توسط بونانو پیسانو در سال ۱۱۸۰ ساخته شده است و پساز نصب درهای دوبولونا، به مکان فعلی شان منتقل شده اند.

داخل این کلیسا باسنگ های مرمر سیاه و سفید تزیین شده و سقف و گنبد آن پوشیده از طلاکاری و سقفنگاره های رنگارنگ است. آن کلیسا پس از آن که در سال ۱۵۹۵ دچار آتش سوزی شد، موردبازسازی کلی قرار گرفت و بخش اعظم تزیینات و نقاشی های کلیسا آثاری هستند که پس ازآتش سوزی خلق شده اند. 
این کلیسای جامع همچنین پیکر سنت رانیری، قدیس حامیشهرپیزا و آرامگاه هاینریش هفتم، امپراتور روم مقدس در قرون دوازده و سیزده میلادیرا در خود جای داده است.

افسانه گالیلئو گالیله انحراف و خمیدگی برج پیزا ایالت توسکنی ایالت توسکنی کشور ایتالیا بازسازی برج پیزا برج برج ترمیم شد برج سینت مارک برج ناقوس برج های زیبا برج پیزا برج پیزا - شهر پیزا برج پیزا در حال بازسازی برج ک برج کج برج کج پیزا برج کج پیزای ایتالیا بلند‌ترین برج جهان تاریخچه برج پیزا تعمیر برج پیزا توریستی جالبترین و قدیمی‌ترین برج جهان داخل برج پیزا در ایالت توسکنی کشور ایتالیا در حال بازسازی درب ورودی برج پیزا دوره رنسانس راه‌پله‌های برج پیزا ریاضیدانانساختمان برج سایت پاتوق98 سقوط طبقه اشراف علت کج شدن برج پیزا عمران عکس برج های کاناداعکس های برج پیزا عکس های داخل برج پیزا عکس های داخلی برج پیزا عکسهای برج پیزا قدیمی‌ترین برج جهان قرون وسطی مشهورترین مشهورترین هنرمندان و معماران معمار برج پیزا مهندسان مکانهای توریستی دنیا مکانهای دیدنی دنیا ناقوس ناقوس‌های برج پیزا هدف از ساخت برج پیزا همه چیز درباره برج پیزا وزیر راه ونیز پله‌های منتهی به راس برج پیزا پیتزا پیزا پیزای ایتالیا کجی برج پیزا یکی ازیکی از تراس‌های برج پیزا یکی از ناقوس‌های برج پیزا

- - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - - -

در مورد برج پیزا مشهورترین برج جهان بیشتر بدانید

برج کج پیزای ایتالیا با وجودی که تنها برج کج جهان نیست، ولی مشهورترین آن در کل جهان می‌باشد. این برج هر سال ۲٫۵ سانتیمتر به سمت زمین کج می‌شود و احتمال می‌رود…

پیزا؛ جالبترین و قدیمی‌ترین برج جهان با ۸۵ متر طول و ۱۴۵۰۰ تن وزن در دوره رنسانس در شهر پیزا درایالت توسکنی کشور ایتالیا در طول ۱۷۶ سال ساخته شد

هدف ازساخت این برج، استقرار یک ساعت بزرگ بر بالای آن بود اما این بنا مدتی بعد از احداث انحراف یافت و اکنون به همان صورت باقیست. برج پیزا ۵۵ متر ارتفاع دارد و هر سال برمیزان انحراف آن افزوده می‌شود.
برج کج پیزای ایتالیا با وجودی که تنها برج کج جهان نیست، ولی مشهورترین آن در کل جهان می‌باشد. این برج هر سال ۲٫۵ سانتیمتر به سمت زمین کج می‌شود و احتمال می‌رود تا ۸۰ سال دیگر سقوط کند.
سایت پاتوق۹۸ :طبقه اشراف برای رقابت با یکدیگر مشهورترین هنرمندان و معماران را مأمور ساختن شاهکاری معماری می‌کردند. در قرن دوازدهم، اهالی شهر پیزا تصمیم گرفتند کلیسای آنها برجی داشته باشد که برج سینت مارک را تحت تأثیر قرار دهد.
پس از آن که پایه‌های بنا حفر شد، معماری کارآزموده به نام بونامو که مسئول ساختمان این برج بود، نخستین سنگ آن را در سال ۱۱۷۴ میلادی بنا نهاد. اما پیش از آنکه ارتفاع برج به ۱۲ متر برشد، مشخص شد که برج به میزان زیادی منحرف شده است.
در سال ۱۲۳۴ از معمار دیگری به نام بناناتو خواسته شد تا ساختمان برج را تمام کند. او چهارمین سقف بنا را به پایان رساند و آن را نیمه تمام گذارد.
سپس معمار دیگری رشته کار را بدست گرفت و طبقات پنجم و ششم را تمام کرد، اما پایه اصلی همچنان منحرف می‌شد. تقریبا یک قرن بعد، معماری به نامپیزانو ساختمان آخرین بالکن را به پایان رساند و ناقوس برج را در نزدیک مرکز ثقل نصب کرد.
در گذشته تصور می‌شد که کجی برج پیزا بخشی از طرح اولیه آن بوده است ولی امروزه دانشمندان ثابت کردند که این مساله صحت ندارد. ساخت این برج به صورت عمودی طراحی شده بود ولی در طول ساخت آن به تدریج کج شد.
این برج به دلیل کجی و زیبایی خاصی که دارد از سال ۱۱۷۴ تاکنون همیشه کانون توجه همگان بوده است. در طول ساخت این برج تلاش‌های زیادی انجام گرفت تا با بکارگیری مصالح ساختمانی خاص جلوی کج شدن آن گرفته شود.
بعدها ستون‌ها و دیگر بخش‌های تخریب شده برج بیشتر از یک بار جایگزین شدند و امروزه زیرساخت‌های جدیدی برای کم کردن میزان کج شدن برج و افزایش طول عمر آن به کار گرفته می‌شود.
برج کج پیزا با ۸۶۳/۵۵ متر ارتفاع در ۸ طبقه ساخته شده است. قطر بیرونی این بنا ۴۸۴/۱۵ متر و قطر داخلی ۳۶۸/۷ متر است. ضخامت دیوارهای پایه آن ۰۸/۴ متر است و وزن آن حدود ۵۰۰/۱۴ تن برآورد می‌شود.
جهت شیب این برج در فاصله سال‌های ۱۱۷۴ تا ۱۲۵۰ به سمت شمال و از سال ۱۲۷۲ تا سال ۱۹۹۷ به سمت جنوب متمایل بوده است تا سال ۱۹۹۷، این برج ۲/۵ متر نسبت به سطح افق کج شده است.
ناقوس این برج ۵/۳ تن وزن دارد. این برج در پشت کلیسای بزرگ شهر پیزا واقع شده است و ساخت این برج در سه مرحله انجام گرفته است.
ساخت اولین طبقه این برج ناقوس که سنگ‌های مرمر سفیدرنگ در آن به کار رفته است از نهم آگوست ۱۱۷۴ دوران پیروزی‌های نظامی و خوشبختی شروع شد. اولین طبقه این برج از ستون‌هایی که به صورت دایره‌وار در کنار هم قرار گرفته بودند، تشکیل شده بود که در جهت مقابل تاق‌های بی‌روزنه خم شده بودند.
بعد از اینکه طبقه سوم این برج در سال ۱۱۷۸ ساخته شد به دلیل اینکه ۳ متر در کارهای زیرساختی آن اشتباه شده بود، برج کج شد. البته طرح این برج از آغاز نقص داشت.
با درگیر شدن بیزانس در جنگ با جنوا، لوکا و فلورانس ادامه ساخت این برج به مدت ۱۰۰ سال با تعلیق رو به رو شد. در سال ۱۱۹۸ چند ساعت به طور موقت روی این بنای ناتمام نصب شد.
در سال ۱۲۷۲ ساخت این بنا توسط معماری به نام «جیوانی‌دی‌سیمونه» از سر گرفته شد. ۴ طبقه بدین ترتیب ساخته شد. مجددا در سال ۱۲۸۴ با شکست بیزانس در جنگ ساخت بنا متوقف شد.
در سال ۱۳۷۲ آخرین طبقه آن که محل قرار گرفتن ناقوس بود توسط توماسودی آندرا پیزانو ساخته شد و ناقوس در محل خود قرار گرفت.
وی در تلفیق عناصر گوتیک به کار گرفته شده در جایگاه ناقوس با سبک رومانسک (معماری اروپایی قرن‌های یازدهم و دوازدهم که به تقلید از معماری رومی دارای تاق‌های ضربی و دیوارهای ضخیم بود) برج موفق عمل کرد.
در بالاترین نقطه این برج ۷ ناقوس وجود دارد که هر کدام یکی از نوت‌های موسیقی را دارد و بزرگ‌ترین آنها در سال ۱۶۵۵ نصب شده است.
در سال ۱۸۳۸ معماری به نام الساندرو دلا گرادسکا گذرگاهی در اطراف این برج حفر کرد که این امر موجب افزایش کج شدن این برج شد.
بنبتو موسولینی دستور داد تا این برج را به حالت عمودی برگردانند به همین خاطر درپای آن بتون ریخته شد که این امر منجر به فرو رفتن برج در سطح زمین شد. در طول جنگ جهانی دوم ارتش آمریکا دستور تخریب تمامی برج‌های ایتالیا را داد که برج پیزا در دقیقه آخر از این خطر در امان ماند.
در ۲۷ فوریه ۱۹۶۴ دولت ایتالیا برای جلوگیری از سقوط این برج درخواست کمک کرد. یک گروه از مهندسان، ریاضیدانان و تاریخدانان در جزایر آزور گرد هم آمدند تا راه‌های پا بر جا نگه داشتن و استحکام برج را بررسی کنند.
بعد از دو دهه کار و فعالیت روی این پروژه، برج در ژانویه ۱۹۹۰ به روی عموم بسته شد. در طول این مدت ناقوس‌های برج برای کم شدن از وزن‌شان از محل خودجا‌به‌جا شدند.
روش‌های بسیاری برای پا بر جا نگه‌داشتن برج پیشنهاد شده که از آن جمله می‌توان به استفاده از وزنه‌های ۸۰۰ تنی سربی درپای آن اشاره کرد. راه‌حل نهایی برای پیشگیری از کج شدن بیشتر برج انتقال ۳۸ متر مکعب از سطح بر آمده زیر آن بود. طبق آخرین اطلاعات این برج تا ۳۰۰ سال دیگر پا بر جا خواهد بود.
بر طبق یک افسانه گالیلئو گالیله که خودش نیز یک پیزایی بود، آزمایشاتش در مورد سقوط آزاد را نیز در بالای این برج انجام داد. این برج به این ترتیب، به نشان اصلی شهر پیزا تبدیل شد و سال ۱۹۸۷ نیز توسط یونسکو به میراث فرهنگی پیوست.
از ۷ ژانویه سال ۱۹۹۰ بازدید از این برج توسط توریستان ممنوع شد. چون خطر ریزش آن افزایش پیدا کرده بود. پس از ۱۲ سال و کمی راست‌سازی برج از ۱۵ دسامبر ۲۰۰۱، دیدار از این برج ۱۴،۵۰۰ تُنی مجدداً توسط بازدید‌کنندگان آزاد شد.
مهندسان و دانشمندان اعلام کردند دیگر خطر سقوط، برج کج پیزا را تهدید نمی‌کند، چرا که کمیته حفظ این بنا نام گزارش ۱۰۰۰ صفحه‌ای‌اش را که تمامی تلاش‌های حفظ این بنا در آن ذکر شده «برج ترمیم شد» گذاشته است.

سایت فانی ها :این افراد معتقد هستند خمیدگی این بنای دوران قرون وسطی به حالت ایستا درآمده است. هرچند این برج هرگز به حالت صاف درنخواهد آمد و دلیلش هم از بین رفتن جاذبه توریستی آن است اما دو دهه کار و تلاش کمیته حافظت از برج کج بالاخره معمای ۸۰۰ ساله تمایل این میراث فرهنگی جهانی به سمت شمال را حل کرد.
طبق گزارشی که در تلگراف به چاپ رسید «جان برلند»، پرفرسور۷۲ ساله بریتانیایی مهندسی خاک ثابت کرده که دلیل ناپایداری این برج سفره آب زیرزمینی متحرکی زیر سطح نرم پایه ۲۰۰ متر مربعی این برج است.
با توجه به این مسئله این پرفسور به همراه گروه حفظ و مرمت آثار باستانی‌اش بودجه‌ای بالغ بر ۳۹ میلیون دلار را صرف پیدا کردن راهی ابداعی برای جلوگیری از سقوط این برج کردند.
این گروه از سال ۱۹۹۰ مشغول به کار شدند اما چندبار احتمالات اشتباه آنها را به بیراهه منتهی کرد. در سال ۱۹۹۲ این گروه با استفاده از تاندون‌های فولادی سعی کردند برج پیزا را ثابت نگه دارند، در سال ۱۹۹۳ شمش‌هایی از جنس سرب و بست‌های تنومند نیز به این تاندون‌ها اضافه کردند که این مسئله موجب نارضایتی مردم شد.
بالاخره در سال ۱۹۹۵ برلند کمی به راه حل مسئله نزدیک شد. او متوجه شد جیمز تروبشاو، مهندس دوران ویکتوریا در سال ۱۸۳۲ برای برطرف کردن خمیدگی برج کلیسای سینت چاد از نقره استفاده کرده است.
او ترکیبی شامل نقره را در سمت شمالی برج جاسازی کرد، درست در جهت مقابل زاویه خمیدگی، این مسئله موجب شد تا جاذبه در سمت مخالف خمیدگی سنگینی و از خم شدن بیشتر برج جلوگیری کند. این شیوه همچنین در برابر حرکت سفره آب زیرزمینی نیز ساختمان را پایدار و ثابت نگه می‌دارد.
هنگامی که تنها ساخت ۳ طبقه پایینی برج به پایان رسیده بود و پیش از آنکه ارتفاع برج به ۱۲ متر برسد، این برج خمیدگی خودش را نشان داد. از آن زمان تا کنون انحراف و خمیدگی برج ادامه دارد.
انفجار بیش از یک هزار بمب در جنگ جهانی دوم در این شهر و وقوع حدود ۱۰۰ زلزله خفیف و شدید در این منطقه، نتوانسته است برج کج را به زمین بیندازد.



در مورد برج پیزا مشهورترین برج جهان بیشتر بدانید

درب ورودی برج پیزا

در مورد برج پیزا مشهورترین برج جهان بیشتر بدانید

پله‌های منتهی به راس برج پیزا

در مورد برج پیزا مشهورترین برج جهان بیشتر بدانید

راه‌پله‌های برج پیزا

در مورد برج پیزا مشهورترین برج جهان بیشتر بدانید

یکی از تراس‌های برج پیزا

در مورد برج پیزا مشهورترین برج جهان بیشتر بدانید

یکی از ناقوس‌های برج پیزا

در مورد برج پیزا مشهورترین برج جهان بیشتر بدانید

برج پیزا – شهر پیزا

در مورد برج پیزا مشهورترین برج جهان بیشتر بدانید

برج پیزا در حال بازسازی

در مورد برج پیزا مشهورترین برج جهان بیشتر بدانید

برج پیزا در حال بازسازی

در مورد برج پیزا مشهورترین برج جهان بیشتر بدانید

 

نظرات 0 + ارسال نظر
برای نمایش آواتار خود در این وبلاگ در سایت Gravatar.com ثبت نام کنید. (راهنما)
ایمیل شما بعد از ثبت نمایش داده نخواهد شد